Депутатите се вкараха в правен капан заради Закона за горивата. Днес в парламентарната Комисия за борба с контрабандата на второ четене ще се гледат промените, с които влизането в сила на гласуваните през миналата година текстове да бъде отложено с шест месеца. 

Те обаче са влезли в сила преди да е минало гласуването в комисията. Според експерти по конституционно право това означава депутатите да трябва да приемат отлагане на вече действащ закон, което си е правен абсурд. Според тях няма правен ред, по който подобно гласуване за отлагане да е допустимо. Можело само да се приеме изменение, с което законът за горивата да бъде отменен. Това обаче ще е прецедент, защото до този момент в съвременната история на парламента не се е случвало приет и влязъл в сила закон да бъде отменен.

Има и друг казус - предлага се да се опростят санкциите, ако има вече хванати нарушители и да се върнат парите на търговците, които са направили разходи за изпълнение на изискванията на вече влезлия в сила закон. Второто обаче е невъзможно, а приемането на първото би означавало да се узакони контрабанда.

Законопроектът се превърна в спорен и доведе до стачна готовност собствениците на малки и средни бензиностанции, според които той ще доведе до фалити. След среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Българската петролна и газова асоциация бяха договорени някои от спорните моменти. Един от тях е подземните машини да не се изваждат на повърхността за презареждане и отново да се вкарват под земята. По този текст и самият икономически министър се обяви против.

От Българската петролна и газова асоциация обявиха, че са постигнали основни договорки с колегите им от Минно-геоложката камара по отношение на зареждането и презареждането на техниката. От своя страна икономическия министър отбеляза, че се надява промените да залегнат в законовите поправките в НС и по този начин да бъдат изчистени всички спорове между браншовете. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ