Осем нерегламентирани сметища са закрити през месец октомври в Плевенско и Ловешко. От тях по две са в общините Никопол и Пордим, и четири в община Луковит. Почистени от отпадъци са землища с обща площ от 39,5 дка, съобщи днес в Ловеч Весела Комаревска от Регионална инспекция по околната среда и водите - Плевен, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Според нея общо двадесет и три са закритите нерегламентирани сметища в двете съседни области от началото на годината до момента. Почистените от боклуци площи достигат общо 141,5 дка.
Закриването на нерегламентираните сметища е част от изпълнението на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците. В нея е заложено поетапно закриване на така наречените нерегламентирани сметища. След закриването на сметищата, което се извършва от съответната община под контрола на РИОСВ, се следи да не се замърсява площта отново. На някои места общините поставят специални табели, на които се указва, че сметището е закрито и че на това място вече е забранено изхвърлянето на отпадъци. /Гергана Димитрова, БЛИЦ