Селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост заемат важно място в българската икономика, като днешното събитие дава възможности за по-широко представяне на българските хранителни продукти, за набелязване на посоките за развитие на бранша и за стимулиране на неговата конкурентоспособност.

Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински по време на 18-ия Коледен форум „Бранд България-защита на българското земеделие и храни“.

По неговите думи българската хранително-вкусова промишленост продължава да има добър експортен потенциал.

„През 2023 г. износът на храни достигна стойност от 11,2 млрд. лв. и нарасна с 12% спрямо предходната година, като съставляваше 13% от общия износ на страната“, каза още той.

Д-р Давид Сукалински посочи, че основните пазари са страните от Европейския съюз, Азия и Северна Америка и добави, че българските фирми от бранша допринасят за утвърждаването на страната ни като производител на автентични и качествени продукти.

Заместник-министърът посочи, че хранително-вкусовата промишленост е ключов отрасъл, който формира около 14% от промишленото производство на страната.

„В сектора са заети около 74 хил. или 15% от заетите в промишлеността, което го прави един от най-големите работодатели в България“, допълни той.

По думите на заместник-министъра в бранша се наблюдава значителен напредък в технологията и иновациите, които оптимизират производството, като същевременно увеличават пазарната реализация в съответствие с информирания избор на съвременните потребители.

Д-р Давид Сукалински заяви подкрепата за сектора от страна на Министерството на икономиката и индустрията за прилагането на мерки, свързани с повишаване на конкурентоспособността на отрасъла.

„В наше лице имате верен партньор и винаги сме насреща за насърчаване връзката между производители, преработватели и търговци.

Работим усилено за подобряване на бизнес средата у нас и за привличане на инвеститори в ключови за България сектори, каквито са земеделието и храните“, подчерта заместник-министърът.

В рамките на тазгодишното издание на Коледен форум „Бранд България-защита на българското земеделие и храни“ бяха връчени  годишни награди на брандове,  устояли на предизвикателствата на времето и запазили автентичните български вкусове и продукти.

Д-р Давид Сукалински отличи родни винопроизводители от различни райони на България.