Мит е, че над главния прокурор е само Господ. Главният прокурор осъществява общо административни ръководство на прокуратурата, няма правомощия да казва на прокурорите какво да правят по определени дела и преписки. Това заяви пред bTV Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба.

По думите му, за определен кръг хора оплюването на главния прокурор и на прокуратурата е единственият начин да се задържат на политическата сцена.

„За съжаление, това е най-големият проблем – че политиците от зората на Демокрацията се опитват да кадруват и да казват как да работи съдебната система”, коментира той.  

„Или пълно неразбиране на принципа на разделение на властите, или ако се разбира същността на този принцип – нежелание той да бъде спазван. Това е много опасно.

Има законови механизми за всичко в тази страна – има механизми за преодоляване на енергийни., водни и всякакви кризи. Има механизми, законови, по които да бъдат извършени промени, включително и в област на съдебната власт”, подчерта Тодоров.  

Относно декларацията на управляващата коалиция, с която беше поискана оставката на  главния прокурор Иван Гешев от парламентарната трибуна той каза: „Представете си, че главният прокурор или председателят на ВКС беше излязъл и беше поискал оставката на председателя на НС или на премиера. Как щеше да реагира обществото в такъв случай. Щеше да е вой и писъци до Бога. Сега се приема за нещо нормално, но то не е нормално“, посочи Тодоров.

Той бе категоричен, че предложението Галина Захарова да огласи ВКС не е конюнктурно избиране под вероятността да бъде освободен предсрочно този ВСС. „Мандатът на този целия съвет приключва в началото на октомври тази година, а не както каза председателят на т.нар. Комисия по конституционни и правни въпроси, че мандатът на част от съвета приключва в тази календарна година. Явно г-н Матеев не е съвсем запознат с това. Мандатът на всички изтича на 3 октомври. Дотогава трябва да бъдат избрани 22-ма души – 121 от професионалната от 11 от парламентарната квота”, разясни той.

„Лозунги и призиви съм чувал от 1990 г. досега, експерименти в съдебната власт са правени много, по-голямата част - неуспешни.
Смяната на Съдебния съвет от политиците е изключително порочна практика. Когато настоящият вътрешен министър бе избран за главен прокурор, бе сменен целият ВСС, за да бъде избран друг човек.
 
Съставът на ВСС, на който аз бях член, бе призован от ГЕРБ, от председателя на ПГ на партията Цветан Цветанов да си подадем оставката в момент на политическо напрежение, за да може политиците да си измият ръцете”, припомни зам.-шефът на НСлС.
 
Смяната на Гешев ли е съдебната реформа? Всичко зависи от личността, но са важни и правилата. За да има съдебна реформа, трябва да има много широк обществен дебат как функционира правораздаването в България.
 
Кой се стреми да смени съдебната власт – този, над когото тегне най-големият корупционен риск.
 
Трябва да има широк обществен дебат в кои сфери на правораздаването има промени, да се дадат предложения, да се чуе мнението на действащи магистрати, на специалисти”, посочи Тодоров.

Той заяви, че е изненадан от оставката на шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров. „В доклада за върховенството на закона от 2020 г. като добър пример е даден окрупняването на КПКОНПИ. Когато се взима решение за разформироване на някакъв орган, трябва да се мисли много внимателно, защото може да се постигне обратният ефект”, предупреди той.