След Христо Иванов, който оглавяваше правосъдното министерство във второто правителство на Бойко Борисов, олигархът Прокопиев не е имал толкова верен кадър за правосъден министър, какъвто сега явно е намерил в лицето на Надежда Йорданова.

Дори Иванов, който минаваше за основното прокси на разградския олигарх в редиците на изпълнителната власт, сега е задминат в усърдието, с което новият министър повтаря заучените мантри за съдебна реформа, оставка на Цацаров, оставка на Гешев, мафията ДПС, къде е Пеевски и прочие.., пред всяка телевизионна камера или журналистически микрофон.

Не може да се отрече, че и Христо Иванов достигна сериозни висоти в политическата си кариера с активното мероприятие наречено „Росенец“ и живите репортажи пред складовете на „Булгартабак“.

Друго, нещо полезно или от значение за хората, така и не можа да постигне, но поне омръзна до втръсване на аудиторията с постоянното повтаряне на мантрите на Прокопиев за съдебна реформа, която се свеждаше единствено до оставката на главния прокурор и замяната му с друг, удобен на разградския олигарх.

И заслужено отстъпи място на нов папагал, който да надгради говореното в услуга на Прокопиев в новото правителство на „Продължаваме промяната“. Може и Иванов сам да е разбрал, че слугинажът в полза на олигарха Прокопиев окончателно ще го занули като политик, а видно от изборните резултати във Велико Търново, постояната анти–Пеевски риторика също се изтърка и вече не дава резултат, след като Пеевски го победи на изборите.

Може и да е разбрал, може и да са му казали, че е време да си ходи и да отстъпи мястото на правосъден министър на ново и по-надеждно за родното задкулисие лице – Надежда Йорданова. Поне Иванов вкарваше малко мисъл и изобретателност в повтарянето на мантрите на Прокопиев, докато при новият говорящ папагал на разградския олигарх мисълта е сведена до минимум, а изобретателността е нула.

Новият правосъден министър върви безпардонно напред както казват хората – „едно си баба знае, едно си баба бае“. Каквото са й вкарали в главата, това ще продължи да повтаря от екрана до втръсване. И естествено промяна никаква - същите мантри и опорки. Няма и как да е иначе, след като Йорданова и предшественикът й Христо Иванов са от едно и също котило, това на „Да, България“.

И разбира се накъде без постоянно да се набърква и името на Пеевски. Той е солта и пипера за всяка прокопиева мантра.

Днес в бТВ министър Йорданова надълго и нашироко ни убеждава от екрана, как трябвала реална съдебна реформа, как между избора на Гешев и избора на новия председател на ВКС не можело да се постави знак на равенство, въпреки че и при двата избора кандидатурата е една, т.е. и сега състезанието е с един кон.

Как ще се постави знак на равенство, след като при избора на Гешев олигархът Прокопиев бе против (и верните му политически проксита и всякакви свързани с него НПО-та вдигнаха врява до небесата), а при избора на новия председател на ВКС е „за“ и то с двете ръце. Въобще прокситата на Прокопиев винаги са показвали завидни умения да обръщат позицията си на 180 градуса и да вадят от сто кладенеца „аргументи“ за това.

Йорданова ни убеждава също, че в министерство на правосъдието имало много проверки срещу Гешев за допуснати от него нарушения, че ... той бил „прикрил Пеевски по делото КТБ“. Колко удобно, хем Гешев, хем Пеевски – две в едно. Но ако водещият беше попитал министър Йорданова (не, че някой би го направил в контролирания от Прокопиев роден мейнстрийм) как така го е „прикрил“ при всичкия този медиен шум, обществен интерес, проверки и сигнали от кого ли не, по темата за фалита на пирамидата КТБ, Йорданова едва ли би могла да отговори.

Защото в главата на министърката е вкарана само мантрата „прикрил го е“, а как – това не е важно. Не е важно безспорно установеното, че нито Пеевски, нито свързана с него фирма, е имала невърнати кредити към КТБ, за разлика от няколкото милиарда раздадени на всякакви кухи фирми под контрола на екс- банкера Цветан Василев и неговите подставени лица. Факт, нееднократно потвърден и от синдиците на банката и от разследващата фирма „Аликс Партнърс“, от парламентарната комисия по фалита на банката и от самото наказателно разследване.

Сигурно не е важно и установеното, че Пеевски не е придобил нито един актив на банката в периода на т.н. разграбване на активите, когато срещу прихващания бяха погасени стотици милиони кредитни задължения на длъжници на банката и бяха отклонени съществени активи от възможността същите да попаднат в масата на несъстоятелността. Защото Пеевски няма нито едно прихващане на свое задължение срещу вземане на кредитор на банката.

Напротив, именно Пеевски и колегите му от ДПС внесоха промени в закона за банковата несъстоятелност, позволяваща на синдиците по-ефективно да противодействат на прихващанията и да търсят от трети лица активите, закупени с пари на банката.

И тези промени дадоха практически резултат, въпреки отмяната им от страна на Конституционния съд, защото създадоха нетрадиционен правен подход към една тема – фалит на банка, при която активите, закупени с пари на банката не са служели за обезпечение, а са собственост на трети лица и фирми, за която тема законодателството ни не бе подготвено и нямаше отговор.

Да, за министър Йорданова и това няма значение, важното е само да повтаря като папагал мантрата на Прокопиев, как Гешев бил прикрил Пеевски по разследването КТБ. А какво ще каже за десетките сигнали срещу Пеевски от всякакви „компетентни“ податели и доброжелатели, които прокуратурата е трябвало да проверява и да губи процесуално време в глупости в това мега дело. Сигурно и това няма значение.

Но като сме започнали да питаме, кога министър Йорданова ще се осмели да попита главния прокурор Гешев, защо прокуратурата не протестира оправдателната присъда на Прокопиев по делото „ЕВН“. Проспа ли срока за протеста – съзнателно или някак без да иска. И практика ли е прокуратурата да не протестира оправдателните решения на съда по знакови за обществото дела.

Но Йорданова няма да попита, защото този въпрос го няма в опорките, които тя, като прилежен папагал на олигарха Иво Прокопиев, трябва непрекъснато да повтаря пред хората. Няма да попита разбира се и защото отговорът не е в интерес на Иво Прокопиев. Няма да попита и Сотир Цацаров за 200 млн. лева запорирано от КПКОНПИ имущество на олигарха Прокопиев, които запори последният осем пъти се опитва да отмени безуспешно чрез съда.

Няма да попита тези запори апропо не са ли също причина за отстраняването на Цацаров сега, в условията на новата власт и новите силни на деня, с които добрите контакти на Прокопиев са публична тайна. Можем да сме сигурни, че и за това няма да попита.