„Компенсации за засегнатите сектори от новите мерки срещу коронавируса ще има. Цялото общество поема тежестта от неудобството от коронавируса. Мерките, които се взимат сега, имат за цел да не се стига до натиск над здравните заведения". Това заяви пред Нова тв заместник-здравният министър Александър Златанов.

Според него финансовото министерство и министерството на труда и социалната политика имат механизми за компенсиране на засегнатите сектори.

"Контролът ще се прави след заповеди на вътрешния, здравния и земеделския министър за  проверки на техни служители, заедно или по отделно. При констатирани нарушения ще се пишат актове, а ако нарушението продължава, ще има затваряне на обекти", обясни д-р Златанов.

„Втора година децата изведени от естествената училищна среда, пречи на развитието, обучението и социализацията им. Правим всичко възможно децата да започнат да учат колкото се може по-дълго присъствено”, каза още той. 

По думите му в момента имаме много по-добри правила от преди.

"Процентите на посещения се заменят от конкретни противоепидемични показатели", посочи Златанов и даде пример с правилото за разстояния от стол до стол.

Проверяващите трябва да имат сертификат за ваксинация, за преболедуване или негативен тест за коронавирус. Според Златанов гражданите могат да изискат от проверяващия ги полицай да покаже един от тези документи.

„Не е записано това правило, но се подразбира”, смята Златанов.

„Няма закон, който да позволява на гражданин да изисква документ с лични данни от полицията. А държавната администрация е с изключително ниска ваксинация”, заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов в извънредно включване по телефона в студиото.