Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Code Health - всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.dromomania.bg

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник” Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

“Райският остров” е партизанското име на Занзибар. И с право! Времето тук е прекрасно почти през цялата година, като се изключи дъждовният сезон, но и тогава подводният риболов, гмуркането и ходенето на плаж са приятни и възможни. Ненапразно блаженият остров е едно от притегателните места за слънчев отдих през зимата.
Думата “Занзибар” в превод от арабски означава “земята на черните хора”. Под това име се крият три географски единици накуп.

Архипелаг от 40 острова в Индийския океан, най-големият от тях, чието официално наименование е Унгуджа, и столицата му, която неофициално наричат Стоун таун. На картата на света Занзибар се появява през десети век, когато персийски търговци от Шираз акостират на брега в търсене на нови стоки.

През Средните векове той е управляван от султана на Оман и превърнат в център на търговията с роби. После идват британските колонизатори. Затова Занзибар е невъобразима смес от арабски, индийски, африкански и европейски “напеви” в архитектурата, езика, културата и музиката. И въпреки вмешателството на чуждестранни влияния коренните жители от племето суахили са отстоявали правото си да съхранят националната си идентичност.

Тя може да се усети не само на фестивалите, в центровете за изкуства и художествените галерии, ами направо на улицата, където пеят, танцуват и разговарят на местен диалект аборигените на Занзибар.
 
В началото на XIX век от Индонезия търговците донасят карамфила и само след няколко десетилетия островът става главен износител на карамфилено масло в света. И до ден днешен плантациите за канела, индийско орехче, карамфил и други ароматни подправки процъфтяват на острова, и то далеч не само като атракция за туристите.
Въпреки това т.нар. спайс турове (Spice tour) са едни от любимите екскурзионни маршрути на Занзибар. При тях посетителите се потапят в света на всевъзможни цветове и аромати, наблюдават как се отглеждат подправки, как се събират шоколадови зърна, лековити билки и най-важното - опитват на воля.

Благодарение на уникалното си местоположение Занзибар от древни времена е предпочитано пристанище за търговци от цял свят. На тях се дължи причудливата комбинация от съчетание на афро-азиатска култура с примеси от персийски, арабски, индийски и китайски влияния плюс щипка холандски, португалски и английски шик за разкош.
По същата причина изчистената външна архитектура на много къщи в Занзибар е оживена от масивни врати - резбовани или украсени с тежки шипове - спомен от оманските султани. Индийците са се разписали с цветни витражи и тесните еркери с орнаменти. “Каменният град” е вписан в съкровищницата на ЮНЕСКО и прилича на живописен кадаиф със своите тесни улички, малки дворци, традиционни арабски домове с кулички и малки магазинчета, пъстри пазари, джамии и крепостни стени.

За главна забележителност на града се смятат старият арабски форт (1710-1780 г.), португалската часовникова кула, църквата “Христос Спасител”, католическата “Сейнт Джоузеф”, индуисткият храм на Шакти и една от най-старите джамии в Стоун таун - Малинди, с редките си конични минарета.

Разбира се, не бива да забравяме, че Занзибар е дал на света Фреди Меркюри, така че неговият роден дом също може да бъде посетен. Но малцина са онези, които ходят там заради историческите и архитектурните забележителности.

Островът е въплъщение на тропическия рай - невероятни плажове, луксозни курорти, малки рибарски селца, тишина и уединение сред екзотична растителност... В доказано екологична среда.

Законодателството на Занзибар забранява използването на найлонови и пластмасови опаковки. Всеки, който ги произвежда или притежава, го грози глоба до 2000 долара или затвор до 1 година. 

Благодарение на разположението на острова океанските води са спокойни, със средна температура 27 градуса, кораловите рифове приютяват шарени риби, които могат да бъдат наблюдавани и от начинаещи гмуркачи.

Едно от най-завладяващите зрелища е наблюдаването на делфини. Ако изберете неголяма лодка, любопитните бозайници ще я заобиколят от всички страни. Ако имате късмет, ще видите някой и друг лупинг и със сигурност ще ви съпровождат известно време.

Освен това на остров Занзибар се намира националният парк Джозани-Чвака Бей, където може да се види изключително редкият червен колобус - симпатична рижа маймунка, от която в света са останали едва 1500, една трета от които живеят в този резерват.

Ако искате наистина луксозна и неповторима почивка, при която може да се окажете съсед на Шарън Стоун, Бил Гейтс, Наоми Кембъл или Майкъл Дъглас, изберете частния остров Мнемба. В превод от арабски означава “главата на октопода”. Късчето небесен възторг искри с безкрайните си плажове, с живописните коралови рифове, населени с необичайни риби. Островът е известен като “рая на ходенето бос”. Поставен е под егидата на ООН и го наричат “една от най-красивите коралови градини, открити някъде по света”. 

Мнемба е рядък пример на недокоснат атол. Той представлява кръгъл риф, отвътре приличащ на аквариум, а отстрани окръжен от стени. Мястото се смята за едно от най-красивите в Занзибар. И най-ексклузивните. Остров Мнемба е мястото, където снасят яйцата си зелените костенурки, вписани в Червената книга, и е почти необитаем. Изключение прави суперлуксозният хотел Mnemba Lodge - освен него няма жива душа. Според рейтинга на авторитетното туристическо списание Conde Nast Traveller той е в Топ 3 на романтичните пътешествия на планетата.

Понеже Занзибар се намира в тропиците, топлото време там е 365 дни в годината. Чудесно място да избягате от пандемията.

Магдалена ГИГОВА