Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки.

Три са най-важните изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни – дистанция, лични предпазни средства и хигиена, каза за БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по храните.

По думите му е необходимо обучение на персонала. Той подчерта, че при неспазване на мерките заведението ще бъде затворено, което е най-тежкото наказание.

"Много зависи от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала", каза Кулински.

Националният регистър на заведенията за обществено хранене е около 79 000 в цялата страна. Ресурсът на Агенцията е ограничен, по контрола работят около 800 души.

"С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен контрол", каза още Кулински.