Смятате ли, че следвате всичко стриктно в здравословната си диета? Може би. Но има голяма вероятност да ядете твърде много от определени храни. Почти всеки прави грешки в размера на порциите, особено когато се опитва да отслабне.


Кои са най-често допусканите - вижте в следващите редове.

Зърнена закуска

Кога за последен път сте премерили зърнените храни, преди да ги сложите в купа? Проверявали ли сте някога етикета Хранителна информация (Nutrition Facts), за да определите правилния размер на порцията?

За някои зърнени култури от ¾ до една чаша е препоръчителният размер на порцията. Но ако изсипете направо в купата, има голяма вероятност да изядете до две порции. А ако напълните отново купата (както правят повечето от нас), може да стигнете и 3-4 порции.

Пилешки гърди

Постният протеин е здравословен, нали? Не и ако приемате твърде много от него. Ако изядете цяла пилешка гърда за вечеря, може да се окаже твърде много.

Препоръчителната единична порция пиле е 85-115 грама, колкото размера на тесте игрални карти. Някои хора използват дланта на ръката си като ориентир.

Хамбургер

Ако смятате бургер кюфтето за порция телешко месо, вероятно подценявате калориите, които сте изконсумирали. Един нормален бургер в питката е малко по-голям от препоръчителния. Истината е, че в ресторантите често се сервират дори два-три пъти по-големи, което означава и повече калории.

Сметана за кафе

Сутрешната чаша кафе може да е най-мазното и нездравословно нещо, което консумирате през целия ден, ако добавите ароматизиран вид сметана. И не компенсирате, ако използвате вариант без мазнини, тъй като обикновено има добавени захари, за да се подобри вкусът. Една порция течна сметана е една супена лъжица.

Хляб

Ако си правите здравословен обяд от постно месо и зеленчуци върху пълнозърнест хляб, поздравления! Със сигурност това е по-добрият вариант, вместо да отидете в ресторант.

Но записахте ли точно калориите в пълнозърнестия си хляб? Ако смятате, че вашият сандвич е равен на една порция, помислете отново. За много хлебни изделия една порция е само една филия хляб.

Плодове

Здравословната порция пресни плодове е чудесна алтернатива на десерт с високо съдържание на мазнини. Но ако броите калориите или следите за приема на захар, трябва да внимавате колко ядете.

Вземете например гроздето. Ако изядете купичка грозде, можете да сметнете една порция грозде, но това е грешно. Една (чаша) порция грозде е само 16 зрънца.

Газирани напитки

Захарните напитки са едно от най-лесните неща за прекомерна консумация. Често ги слагаме до себе си и безсмислено отпиваме. Но калориите са доста, дори да пиете само по една на ден! И поради много причини диетичната сода не е добра алтернатива.

Дресинг за салата

Здравословната салата е чудесна алтернатива на ястието с високо съдържание на нишесте и мазнини. Но дресингът за салата може да добави калории, които буквално ще провалят диетата ви. Според някои оценки много ресторантски салати съдържат над 500 калории, най-често поради мазния дресинг.

Размерът на порция дресинг за салата е само две супени лъжици. Ако поръчате допълнително, сервитьорът вероятно ще ви донесе много повече от това и най-вероятно ще изсипете всичко върху салатата си.

Без значение какъв вид храна ядете, размерът на порцията има значение. Дори ако ядете "здравословна" храна, трябва да имате предвид количеството, което консумирате.

Размерът на порцията, посочен на етикета, не е препоръчителният. Това е просто количеството, което повечето хора консумират, когато седнат да ядат точно тази храна.

Най-добрият начин за управление на контрола на порциите е да измервате храната с мерителна чашка, мерителни лъжици или цифрова везна.

Може да запишете храните точно с приложения за броене на калории. Повечето приложения и уебсайтове позволяват персонализиране на порцията, когато добавяте храна.

Следвайте тези прости правила и ще разберете защо диетата ви не работи.