Галин Митов-Синеокия, един от прочутата престъпна групировка на Пръчовете, се обърнал срещу своите и проговорил за трафика на проститутки и дрога според мълвата, която обикаля тези дни Враца. Истината се оказва изпреварила времето: "Водят ме вече починал", плаче свидетелят, "Ще ме застрелят всеки момент".
Като видял, че няма защита от държавата, Митов ограничил показанията си само до йерархията в бандата, обяснява "Труд". Но предупредил: "Ако проговоря докрай, в делото за Данчо Пръча ще се появят имена на платени политици, прокурори и ченгета".
За споразумението си с прокуратурата Галин резкезве в интервю за вестника, че се поблазнил да излезе от играта и да взима по-малко пари, но по-сладки.  Мислел си: "Няма всеки път, като се качвам в колата, да се навеждам да видя има ли бомба под нея. Няма да гледам в студено време има ли по стъклата отвътре следи от чужд дъх".
Когато трябвало да дава показания, ми чели някакви текстове от НПК, алинеи четвърти, според които ако разкаже за престъпленията, извършени от групата на Пръча, ще бъде защитен свидетел и ще го освободят от наказателна отговорност. Говорил от 6 сутринта до 12,30 вечерта. Задържали над 20 от групата, но шофьорчета някакви и веднага ги пуснали. "В оная сутрин на мен ми се струваше, че е направен най-големият досега удар срещу организираната престъпност в България", разказва Галин. "Уговаряхме се 18 часа в една стая. Аз не излязох нито веднъж - ни пих вода, ни ходих да пикая. Прокурорчето се хвана на бас с мен, че на другия ден ще се откажа".
Изненадата дошла, когато завели "защитения свидетел" да даде показания в съда. "Влязох в залата, която ми показаха, и какво да видя - вътре съдията, двама дознатели и кой мислите още? Данчо и още 12 от Пръчовете. Дойдоха и адвокатите им - важни, Марин Марковски между тях", продължава Галин. Той се сащисал, разбрал, че го "пържат"  тия, дето ужким с тях се  договарял да "изпържи" цялата мафия...
Казал на съдията, че ще ограничи показанията си, докато не получи защита от държавата. Два часа продължил разпитът. Можел да посочи конкретни престъпления и участниците в тях, но дал показания само кой кой е в йерархията. накрая му казали "довиждане" и го пуснали да върви по дяволите.
"Мислех, че ще ми друснат някой куршум още пред залата. Аз и сега не знам дали ще се прибера. Ще ме застрелят сигурно всеки момент",  убеден е Синеокия. Ако не го убият Пръчовете, това щели да сторят тия от съдилищата и прокуратурата.
Галин Митов се занимава с предприемачество, поръчва каменни плоскости и ги доставя на обекти, има и таксиметрова фирма в Мездра. "Не съм беден, но не съм и толкова богат, че да си наема охрана", разсъждава той. На въпрос за Данчо Пръча, който официално се занимава с преработка на билки, отговаря: "Милиони не се печелят от лайкучка. Но една проститутка на ден в Швейцария изкарва в хотел 2500-3000 евро. Не се броят циганките по магистралите, макар че Пръча имал и от тях.
Комисията Кушлев дири от бандита 1,3 млн. лв., но според Галин, ако той проговори, делото ще стане 300 тома. "И в него ще има имена на платени политици, прокурори, ченгета. Тия имена обаче властта не иска да ги знае", жалва се Синеокия. /БЛИЦ