Непосредствено преди и след извънредното положение в България Фредерике Плацдаш претърпя две успешни операции за подмяна на тазобедрени стави в Пловдив.

Фредерике е етнолог, но вече е пенсионерка. Избрала е България за свой втори дом, пише "Дойче веле". 
 
"Много ми харесва страната, природата. Живея в едно село в Родопите, с хубав изглед. Имам много добри приятели тук, те ми помогнаха да купя къща. С моята пенсия не мога да живея в Германия", признава Плацдаш.
 
В България живеят вече хиляди германци. Много от тях са се заселили край Черно море.
 
Фредерике обаче е избрала село Фатово в Източните Родопи, недалеч от Смолян. В него има десетина постоянни жители. Пътят до селото е неподдържан, обществен транспорт няма. Магазинът във Фатово също няма, веднъж седмично се доставят продукти.
 
Има обаче тишина, чист въздух, панорама и четири сезона.
 
"Преди живеех на Карибите, в Гваделупа. Там провеждах проучвания за културата и написах книга по темата. Аз съм етнолог, но за да се издържам се налагаше да давам уроци по пиано. В един момент реших, че вече не искам да работя и да се пенсионирам. И го направих преди две години. Но с малката си пенсия не можех да живея в Германия", разказва Фредерике.
 
Днес тя е ремонтирала каменната си къща, която предлага всички модерни условия. Голямата й страст е градината, в която отглежда Рабаба (ревен). В двора си има още лешници, ягоди, цариградско грозде.
 
Преди здравословните проблеми тя обичала и безкрайните разходки с кучето Кира в планината. Тук във Фатово я заварва и пандемията, изплашила целия свят.
 
"Радвам се, че в този период в България. Мерките бяха много добри. В началото синът ми и сестра ми имаха проблеми в Германия заради недостатъчните мерки срещу вируса. Сестра ми е учителка, над 60, и имаше контакти с деца, защото училищата още не бяха затворени. А тук всичко бе затворено", добавя пенсионерката.
 
Фредерике не се чувства откъсната от света. По-рано е пътувала с автомобила си до Пловдив и София за концерти. На морето се е сприятелила с цигуларя Георги Калайджиев и германската му партньорка Мария.