Аз не бих отворил детските градини, бих изчакал още, за да се види как продължава епидемията. Невъзможно е в детските градини да бъдат спазвани изискванията за дистанция.

Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той изрази опасение, че още не е завършил периодът, в който може да се каже, че е овладяна епидемията от коронавируса.

"Компетентността на Националния оперативен щаб е много висока и това, което те дават като данни - са безспорни. Не се намираме в спад, а в плато", заяви още той и добави, че това не е само в България, а в цяла Европа. 

Той препоръча да се запазят "вечни" препоръките за дистанция и висока хигиена.

Според него на обществени места маските трябва да се носят задължително и определи като единствено "лекарство" дистанцията между хората и редовно спазване на хигиенните мерки, за да не се получи втора вълна на епидемията, "която ще бъде дълбоко разочарование за всички нас".

"Ще трябва да се научим да живеем с вируса и по нов начин да осъществяваме обществените контакти", категоричен беше академикът. Той препоръча морето като безопасно за разпространение на коронавируса, но отново уточни, че само при строго спазване на дистанция и висока хигиена. 

Добрата информираност, дисциплината и спазването стриктно на мерките са задължителни, категоричен беше той.

С разгара на туристическия сезон в страните в Европа акад. Петрунов очаква увеличаване на броя на новозаразените с Covid-19 и увеличение на смъртността.

Според него добре би било българите да предпочетат България за туризъм, защото заболеваемостта у нас е ниска.