В американския град Сиатъл за първи път тестваха експериментална ваксина срещу коронавирус на здрав човек – 44-годишната Дженифър Халер. Пред The Telegraph тя сподели усещанията си след поставянето на ваксината, както и за ефекта, който препаратът е оказал върху организма й. 

Жената твърди, че не е осъзнавала напълно, че участва в такъв рискован експеримент. Първоначално тя била помолена да се запознае с рисковете, до които могат да доведат клиничните изпитания.

Самият препарат с номер мРНК-1273, по думите на Халер, приличал на грипна ваксина. Тя добавя, че медикаментът не е предизвикал никаква болка или раздразнение. „За мен беше много важно да бъда полезна”, подчертава жената.

Тя описа и какво се е случило с нея след ваксинацията. „Първият ден вдигнах малко температура. На втория много ме болеше ръката. Това беше всичко. След това всичко беше наред”, разказва тя.

От съображения за сигурност тя е поставена под карантина. След известно време ще й сложат пак ваксина, както и на останалите 44 доброволци, взели участие в експеримента. До пролетта на следващата година те ще бъдат под лекарско наблюдение.

По-рано мРНК-1273 бе тестван върху животни. След положителните резултати учените са решили да изпробват лекарството и върху хората.