Майката и дъщерята на Мая Атанасова от Кърджали са дали положителни тестове за коронавирус. Самата тя обаче все още не е наясно заради странни бюрократични процедури дали е под карантина и дали има ковид-19.

 „Наложи се да изследваме детето, понеже то беше контактно на майка ми. Дъщеря ми имаше симптомите. Взеха ни 110 лв., тъй като дойдоха на домашно посещение, защото дъщеря ми е под карантина.


Нямаме допълнителни пари за изследване. От работното ми място поискаха да изляза в болничен за една седмица, за да видим дали ще проявя симптоми. Личният лекар обаче ми обясни, че не може да ми даде болничен, тъй като се обжалвали”, разказа Мая пред Нова телевизия. 

Никой не информира жената, че в тази ситуация се полага безплатен PCR тест за детето ѝ.

Тя изпада в ситуацията, че от работата ѝ място не желаят да присъства, а от РЗИ отказват да ѝ дадат болничен, тъй като е контактна на контактно лице. 

Представител на РЗИ – Кърджали заяви, че такива са указанията на Министерството на здравеопазването.

„За да получи госпожа Атанасова направление за PCR тест от личния лекар, трябва да има симптоми на коронавирус. Считам, че колегите от РЗИ са действали адекватно. Това, което можем да направим, за успокоение на госпожа Атанасова, е в днешния ден да изпратим лаборанти, които да ѝ направят антигенен тест”, поясни главният секретар на РЗИ Петя Папазова.

След проучване, инспекторите на РЗИ ще предприемат необходимите мерки и, ако се налага, ще поставят семейството на Мая под карантина.