Заболяването, което може да се боледува с температура, кашлица и проблеми с носоглъдката, не означава, че е грип. Грипната ваксина не е панацея. Това заяви д-р Гергана Николова в телевизионно интервю.

Целта на грипната ваксина е да ни осигури защита. Дори човек да се инфектира, болестта да протече по-леко и без усложнения“, уточни тя.

Всяка година се знае какви щамове ще има във ваксината, ако има останали от миналата година, ние не ги слагаме“, посочи от своя страна д-р Николова.

Няма нищо по-старо от миналогодишна ваксина срещу грип, заяви и проф. Радостина Александрова. 

„Няма как да навреди противогрипната ваксина. Доказани са ползите. Поставянето ѝ ни пази не само от грипа, но намалява риска от инфаркти и инсулти, особено ако пациентите имат ниротични плаки в съда", заяви проф. Александрова.

Маската може да ни предпази както от COVID, така и от грип. За грипа е рано още, той ще дойде през ноември – декември, обясни д-р Николова. Тя беше категорична, че противогрипните ваксини помагат. 

Боледуването може да бъде от много респираторни вируси, не са само грипните, които ще ни срещнат пред ноември и декември, януари и март, посочи тя. 

„Всеки един от грипните вируси би могъл да нанесе сериозни поражения, особено в организма на пациент с хронични заболявания. Много тежки и сериозни са усложненията при децата“, обясни и д-р Гергана Николова.  

Според нея въпросът е каква е имунната защита в момента и доколко ще успеем да де справим с инфекцията в организма. 

Според д-р Гергана Николова статистиката сочи, че България е на последно място в Европа по поставяне на противогрипни ваксини. „Пациентите, които са посъветвани от своите лекари да си поставят ваксина, 87% го правят“, каза тя.

Няма как противогрипната ваксина да ни навреди, но безспорни са ползите, според нея.   

На тези, които се колебаят дали да си сложат, тя  припомни, че противогрипната ваксина ни пази не само от грипа, но намалява и риска от инфаркти и инсулти, особени при пациенти над определена възраст. 

Про. Александрова коментира, че при поставянето на ваксината има индивидуална реакция. „Хората трябва да бъдат спокойни, защото ваксините не съдържат активен вирус – той е деактивиран и раздробен допълнително“, обясни вирусологът. 

Д-р Гергана Николова посочи, че децата над 6-месечна възраст могат да бъдат ваксинирани, но могат и трябва да се ваксинират и бременните жени.

„Поставянето на противогрипна ваксина при бременните има и ефект, че пази и бебето след като се роди, поне 6 месеца“, отбеляза лекарят. 

„Препоръчвам на всички, които са над 65 години, на бременните и често боледуващи деца, на хора с хронични заболявания – да си поставят ваксина“, посъветва д-р Гергана Николова.