Голяма част от новите случаи на заразени с коронавирус са открити на база увеличения брой тестове. Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му около 4%-5% от тестовете са позитивни.

„Те са позитивни за вируса, не са болни”, уточни специалистът.

Д-р Симидчиев заяви, че PCR тестът е много прецизен, толкова точен, че хваща РНК-то на вируса, дори и да е в малко количество.

„Има 30% шанс да не можем да хванем вируса. Ако вирусът е слязъл надолу, в долните дихателни пътища, може да не се хване по този начин. Затова и тестовете са допълнение към диагностиката. Болестта не е само един положителен тест”, подчерта той.

„Притеснението е друго – че след преболедуване част от пациентите остават с хронични изменения”, добави пулмологът.

„Засега има 400 хоспитализирани болни. Системата е далеч от препълване на капацитета”, успокои специалистът.  

Той добави, че за месец юни 2/3 от всички пациенти в болниците без допълнителни заболявания са преболедували този вирус. „Няма обективен показател, който да говори за намаляване на яростта на вируса”, отсече той.

„Дълбоко убеден съм, че не е въпрос на мерки, а на лична отговорност – физическа дистанция, миене на ръце и носене на маски в затворени помещения. Това са елементарни неща, които всеки от нас може да прави.

„Хора, не са никак сложни нещата, които трябва да се направят. Просто трябва да има отговорност. Ако управляваме риска добре, може да се справим”, смята д-р Симидчиев.

Той каза още, че започва по-дифузен тип на разпространение на коронавируса, особено за София. „Сега има един клъстер, който е в Смолян. 18 области на България вече имат случаи, но това е естествена еволюция.  

„Вирусът си е същият, той не се е променил. Само нашето поведение към него се е променило”, категоричен бе д-р Александър Симидчиев.