Миналата седмица предвиждах , че тази седмица ще има над 200 заради нещата, които се случиха. Като мачът например. Това заяви за БНТ епидемиологът д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести.

Припомняме, че това денонощие е поставен рекорд и заразените у нас са 240, а починалите - 5.

По думите му вирусът вече е охарактеризиран като доста заразен и, когато поведението ни не съответства на противоепидемичните мерки, ще се случва точно това. 

Запитан за затягането на мерките при над 200 заразени, епидемологът заяви: "Границата е до известна степен произволна. Тези, които мислят цялостно за държавата, индустрията и туризма, веднага налагат мерки. Това се случи в Сърбия. В медицината много по-важно от всичко останало е профилактиката. Един лев в профилактика се равнява на 6 или 7 лева лечение".

Той добави: "Вместо да лекуваме болните, може да спестяваме, налагайки мерки. Мерките не са нищо страшно и неприятно. Това е просто физическа дистанция, миене на ръце и носене на маски, когато сме един до друг".

На въпрос вариант ли е дискотеките и мачовете да останат без хора, д-р Симидчиев отвърна: "Когато трябва да се взимат решения за разрастваща се епидемологична обстановка, срещи на хора 1 над 1000 са рискови, а едновременно не са критични за икономическото състояние на държавата. Така че е добре такива срещи да бъдат ограничавани. Това няма да наруши толкова икономиката, а ще спаси ненужно заразяване".

По думите му в дискотеките ходят главно млади хора, но те са средство за заразата и после може да заразят възрастните. 

"В детските градини възможността за контрол е много по-голяма. Там за мен рискът е много малък, а ползата е много по-голяма", уточни той.