Две жени са починали в Пловдив от усложнения след прекарани пневмонии. Те са били с тежки  придружаващи заболявания. Според главния здравен инспектор доктор Ангел Кунчев, макар че не са правени тестове, има съмнение, че са прекарали грип.

От Здравната инспекция в Пловдив бяха категорични, че причината за фаталния край не е грипен вирус.

Грипната вълна се разраства – 10 са вече областите, в които болестта е в своя пик. От днес в епидемия са Пловдив и Добрич. Те се присъединяват към областите Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен и Ямбол. Утре предстои да бъде обявена епидемия и в Софийска област. 

US-учени откриха как теглото ни определя колко ще боледуваме

От утре учениците в Пловдив са в грипна ваканция. Тя ще продължи до петък. През кабинетите на личните лекари в областта преминават средно по сто души на ден. Основните оплаквания са за висока температура и кашлица.

4-годишната дъщеря на Антония също има типичните за грип симптоми. Майката веднага я е завела на лекар заради обявената грипна епидемия в областта.

„От днес е много различно, отколкото миналата седмица, имам  чувството, че през събота и неделя всичко живо се е изпоразболяло – големи и малки”, коментира д-р Мария Рашкова, педиатър в V-то ДКЦ-Пловдив.

Д-р Илияна Вълканова: Грипът вече далеч не е само есенно-зимна инфекция

Пулмолози съветват да не чакаме на опашки пред лекарските кабинети, защото те са инкубатор на вируси. Медиците съветват веднага да се приложи лечение с противовирусен медикамент.

Източник и снимки: btvnovinite.bg