"Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото щабът и МЗ следят много зорко какво се случва в страната и в света по отношение на заболяеваемост и смъртност.

Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. 

"Всички държави, които достигнаха тези нива, предприеха такива мерки.

Това се случи в Белгия, Франция, Италия. Затова и там бяха въведени по-рано. Достигайки нивата над 600 заболели на 100 000 България трябваше да вземе тези строги, но сравнение с другите държави, по-либерални мерки", подчерта той.

Министър Ангелов огласи новите мерки, които влизат в сила от петък, 27 ноември и ще са в сила до... НА ЖИВО

"Тук не става въпрос за затваряне по домовете, както и никога не е ставало въпрос. Това са спекулации.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките. Намаляването на смъртността се очаква между втората и края на третата седмица", подчерта ген. Мутафчийски.

"Това е необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска, който става все по-непосилен. Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията, намалява броя на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях.

Те се заразяват, както и всички останали български граждани. Имаме 2000 души медицински персонал извън строя. Няма как да заменим живата сила, хората, които се справят със заболелите. 

Човешкият живот е абсолютната ценност. Като лекари, не можем да изповядваме друга ценност. Според нас трябва да се намалят до минимум контактите и според анализа в света тези места, които прочете министър Ангелов, са най-рисковите", обясни още шефът на НОЩ.

"Можем да извадим поне още 100 места, в които да има известно събиране на хора, но това са най-рисковите места. Ограничаването на контактите там ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Няма да ги изключи напълно, това трябва да бъде ясно. Не претендираме за пълно затваряне на държавата.

Ще можем първо да дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли празници. 

Второ - намалелите нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел. Ако си спомняте в началото цитирах г-жа Меркел, че трябва да направим всико възможно да опазим колкото се може повече хора живи и здрави до идване на ваксината. 

Това е мярка с точно определен срок. Той е такъв, защото ние видяхме, че в Израел и в други държави с наложени такива мерки, точно този срок даде търсения реузлтат. Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6000 души на ден, след триседмичния период бе със заболеваемост 400 души на ден", посочи ген. Венцислав Мутафчийски.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!