Към този час новите случаи на заразени с коронавирус са осем. Всички са от София. Установените лица с коронавирус в столицата е 214. 346 е общият брой на заразените. 125 са на болнично лечение, 13 са в интензивен сектор, интубирани. 

Това съобщи на пресконференция в Министерски съвет председателят на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Общият брой на заболелите у нас стават общо 346, като 214 в София. 276 са изследваните проби днес. Общият брой на починалите е осем. Средната възраст на починалите се снижи много - 66 години", добави той. 

От амбулаторните случаи един мъж се е завърнал от Германия. Той е със симптоматика. Дал е положителна проба. 

Имаме нови изписани с 2 положителни проби - 4 души. Броят на изписаните вече е 14. 

От Пещера има изписани двама за домашно лечение, но още нямат отрицателни проби, но са с добри клинични показатели", посочи Мутафчийски. 

"Допускаме, че заразените са повече. Откриваме 2 на 11, според американците", обясни шефът на ВМА.

"Тези, които са излекувани, се предполага, че са изградили имунитет, въпреки тревожните съобщения в научни списания за презаразени", добави той.

"Няма проучване по въпроса за ефективността на руското антималарийно лекарство„Хлороквин“. Всички лекарства, които се използват в момента, освен традиционните, нямат доказан ефект", каза  шефът на ВМА.

„В момента вървят около 8 клинични проучвания”, уточни той.

„Следващите мерки са придвижването с декларация в града. Това вероятно е следващата мярка, която е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена”, каза още ген. Мутафчийски по повод хората, които не спират да нарушават извънредните мерки и се разхождат спокойно по паркове и градинки. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!