Германски туристи все по-често се завръщат от отпуска, заразени с коронавируса. Включително и от България. Броят на новозаразените в страната достигна една от най-високите стойности. За първи път от началото на май здравните служби в Германия отново регистрират по над 1200 нови инфекции с коронавирус дневно. За последното денонощие броят им достигна 1445, пише "Дойче веле".

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан изрази загриженост от ситуацията: „Поради внасянето на заразата с връщащи се туристи от чужбина и от други региони на страната, но и поради провеждането на многобройни семейни тържества и събирания на хора на най-различни места, случаите на зараза с Ковид-19 се увеличават в почти всички региони на Германия“.

В най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която лятната ваканция на учениците вече завърши, всеки четвърти завръщащ се от отпуск в чужбина или от друга германска провинция, дава положителен тест за коронавирус. Само за един ден на летището в Дюселдорф са били регистрирани 71 положителни проби от 1850 тествани лица.

Експертите се страхуват от развитие на епидемията, при което тя вече няма да може да бъде ограничена с отделни, локални мерки.

Франция съобщи за най-големия брой на потвърдени нови инфекции за едно денонощие от края на карантината досега. Положителен тест са дали 2524 души. Средният брой нови случаи през последните седем дни е бил около 1810 - най-високата стойност от 24 април насам, когато във Франция бе отчетен апогеят на пандемията.

В испанския регион Галиция вече ще е забранено да се пуши и на открито, например в уличните кафенета, за да може да се спазва дистанция от метър и половина между клиентите.

Американският център за изследване и контрол над заболяванията съобщи за 55 540 известни нови инфекции и 1244 нови смъртни случая за един ден. Досега в Щатите са починали 163 651 души с коронавирус.

Германският министър на труда Хубертус Хайл в последния момент отказа предвиденото си посещение в Румъния. Той съобщи, че го отлага, защото Институтът „Роберт Кох“ е включил румънската столица Букурещ в списъка на рисковите региони.