С плакати, рекламни банери и видеа Пекин се опитва да популяризира ваксинациите срещу коронавируса. По поръчение на властите и с послания като „Заедно ще построим стената на имунитета“ лекари, телевизионни водещи и вече ваксинирани срещу Ковид-19 призовават в интернет сънародниците си да проявят отговорност, пише "Дойче Веле". 

Как се ваксинират толкова много хора?

В столицата Пекин дори вече раздават малки подаръци след поставянето на първата доза ваксина - яйца, брашно и ваучери за пазаруване или за посещение на кино. В кампанията активно участват и кварталните комитети, които иначе имат за задача да контролират дали хората спазват политиката на Комунистическата партия.

Ши Мин, който живее в един от западните квартали на китайската столица, разказва, че първоначално нямал намерение да се ваксинира. Но когато в квартала пристигнала мобилна установка за ваксиниране, той все пак се решил на тази стъпка. „Много е удобно, нямаше никакви опашки и затова просто се ваксинирах“, казва възрастният мъж.

Китай се нуждае от повече желаещи като Ши Мин. Заради ниската заболеваемост в страната много китайци не бързат да се ваксинират. Затова и на места властите упражняват натиск - заплашват например да затворят принудително магазини и ресторанти, ако персоналът им не се ваксинира. Защото поставената цел е доста амбициозна: до юни трябва да са ваксинирани 40 процента от населението на Китай, а това прави 560 милиона души.

Все още обаче набелязаната цел изглежда далечна: от декември до днес са поставени общо 275 милиона дози ваксина. Приоритетно се ваксинират хората от регионите с висок риск, към които спадат например градовете с пристанища, граничните райони, големите и средноголемите градове, както и областите, в които напоследък е имало огнища на заразата.

И докато в големи градове като Пекин ваксинацията напредва, в редица други райони нещата вървят твърде бавно. „В Китай много хора живеят в провинцията, където здравната инфраструктура не е добре развита, а това определено ще забави националния план за ваксиниране“, казва Имоджин Пейдж-Джарет от бюрото на „Economist Intelligence Unit“ в Пекин.

Към това се добавят и проблемите по места с осигуряването на необходимите количества ваксини. Особено засегнати са северните и югоизточните райони на страната. Според информации в медиите, производството очевидно не върви достатъчно бързо - още повече, че Китай е обещал милиони дози ваксина на други страни.

Огромно предизвикателство

Дотук Китай е използвал само собствени ваксини, във връзка с което експерти предупреждават, че за постигане на стаден имунитет страната ще се нуждае от по-висок процент ваксинирани хора. Китайските препарати имат по-ниска ефективност от европейските или американските и затова вероятно ще е необходимо повече време за постигането на групов имунитет. Според преценката на експерти, той ще е факт навярно чак към края на следващата година.

Това изправя Китай пред парадокс: с изключително строги мерки страната успя да овладее пандемията много по-бързо от други държави, но сега излиза, че ще се нуждае от повече време, преди да отвори границите си. Ваксинирането на 1,4 милиарда население определено е огромно предизвикателство.