Нови болни от COVID-19 пристигат у нас със самолети от Нидерландия. Само в петък четирима души с положителни тестове са кацнали с два самолета.

Две жени с положителни PCR тестове от Нидерландия са си дошли с таксита в хасковското село Брягово. Така общо пристигналите там за последната седмица от страната на лалетата стават близо 30.

"Там не им се обръщало внимание, нямат нужното доверие на лекарите, които са там, твърде много се чака, за да бъдат прегледани в болниците и затова са решили да се върнат", разказва пред Нова тв Делчо Митев, кмет на с. Брягово.

Случая коментира и премиерът Бойко Борисов така: "Ние не можем да кажем: "Стойте си в Нидерландия, защото сте били там". 

В самолета с двете жени са пътували общо 54 души. Всички те са под карантина и предстои да бъдат тествани. Издирени са и 118 пътници от друг полет от Нидерландия в същия ден. С него в България се е прибрало семейство от димитровградското село Воден. Те са тествани с бързи тестове  на летището, след като личната им лекарка подала сигнал, че се прибират болни.

Заразата от гурбетчийския самолет от Нидерландия плъзна в цяла България, ето къде откриха болен от К-19

"Майката на момичето се обади и каза, че тя не се чувства добре, не може да диша, задушава се. Те са уплашени и се прибират, където са родени. Всеки си търси лек, където живее", коментира д-р Татяна Албанова.

Тя за втори път през последните десетина дни предупреждава за нейни пациенти, които се връщат болни от Нидерландия.

В селата всеки ден се прибират работници от Нидерландия. А хората са притеснени.

Междувременно учени от университета "Пърдю" разработиха модел за масово разпространение на коронавируса в самолет, демонстрирайки как един човек може да зарази всички пътници, предават световните осведомителни агенции.

Проучването е направено съвместно с инженери на „Боинг“ с цел определяне на оптималната схема за вентилация на борда на самолета по време на пандемия. Учените подчертават, че в модела е използван вариант на разпространение на SARS, но той е валиден и за други вирусни инфекции.

Още гурбетчии с коронавирус се прибраха от Нидерландия, но този път...

При визуализацията се вижда, че в затворено пространство вирусните частици не се разсейват, а рикошират в повърхността на фюзелажа и продължават да циркулират във въздушното пространство на салона.

При петчасов полет на борда на „Боинг 767“ рискът от заразяване в участък със седем реда седалки е едно към три. На борда на „Боинг 737“ тази вероятност намалява до 1 към 5.

Според експертите, ако вентилационната система, която осигурява циркулация на въздуха, е ниско долу в салона, това може да намали наполовина вероятността от заразяване с вирус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!