Пламналият от коронавирус град Сърница няма да бъде поставян под карантина, реши Кризисният щаб, който се събра на спешно заседание днес. 

В града хората са напълно спокойни. Категорични са, че до затваряне не трябва да се стига, защото ситуацията в никакъв случай не го изисква. Към момента заразените там с коронавирус са общо 13.

Засега от Националния оперативен щаб също не препоръчват карантина в Сърница.

„Не мисля, че това е много ефективна мярка. Разбира се, всички варианти са възможни, но по-важното е да открием реално източниците на зараза и тях да ограничим, а не цялото населено място”, каза здравният инспектор Ангел Кунчев.

В градчето предполагат, че вирусът е пренесен от туристи, които почиват край язовир Доспат. Но хората са категорични, че тревога в Сърница не трябва да има, съобщава Нова телевизия.

Затворени остават общинската администрация и детските градини. Пенсионерския клуб и читалището също не приемат посетители.

"За първи път се случва такова огнище, в което са замесени 3 области – Благоевградска, Пазарджишка и Смолянска.

Работим с колегите и търсим евентуална епидемична връзка между случаите в село Осина, Благоевградска област, и с работата на едно предприятие в Девин, където работят хора и от трите области, от трите населени места", заяви главният държавен здравен инспектор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ