Попълнете търсена ключова дума или фраза

Лекарство от мекотело истинско чудо в борбата с К-19

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/lekarstvo-ot-mekotelo-istinsko-chudo-v-borbata-s-k-19_news796071.html Blitz.bg

Ситуацията е доста спорна и е трудно да се прецени доколко потенциално успешен би могъл да бъде един медикамент, който не е бил разработван като антивирусен, обяснява асистент в Лабораторията по експериментална имунология в БАН

София, България 27 Ян. 2021, 13:32 1840 прочита 0 коментара

Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от ремдесивир срещу коронавирусната инфекция в рамките на лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания. 


Търговските права за продажбата на плитидепсин са на испанска компания. В страните от ЕС това лекарство не се прилага.

Ситуацията е доста спорна и е трудно да се прецени доколко потенциално успешен би могъл да бъде един медикамент, който не е бил разработван като антивирусен, а по-скоро с първоначално предназначение да бъде противораков, коментира пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология в БАН.

„Този медикамент е инхибитор на синтеза на протеини в клетката. Резултатите, които са демонстрирали, показват наистина 27 пъти по-висока ефективност от ремдесивир, като са провели експерименти при мишки, при които са получили доста обещаващи резултати: с 95% е намален титърът на вируса в белия дроб на мишки“, поясни Кереков.

Той уточни, че тези 27 пъти по-голяма ефективност са в рамките на инвитро експеримент. При мишките в голяма част от случаите медикаментът е бил даван, преди животните да бъдат заразени с вируса.

„В момента текат клинични изпитвания на този медикамент и приложението му срещу този вирус. Тече в момента изпитване във фаза I-II, фазата, в която трябва да се докаже, че медикаментът е преди всичко безопасен, а след това да се гледа ефективността.

От испанската компания обявиха, че очакват да стартират и фаза II-III, но нищо от това не е сигурно. На този етап се тестват различни дози.“

Всички тези предварителни резултати по нищо не се различават от предварителните резултати на над 100 потенциални медикамента, затова не бива да прибързваме и да подхождаме сензационно, изтъкна Никола Кереков.

Общо взето, в момента се тества абсолютно всичко, което имаме, с което разполагаме, за да видим кое, кой медикамент би бил потенциално ефективен срещу конкретния вирус.

На различни клетъчни линии, които се заразяват предварително с вируса, се тестват цели „библиотеки“ с медикаменти – това е единият от вариантите.“

Според д-р Кереков много по-обещаващ е вариантът за тестове в изцяло компютърна среда под формата на модели и симулации, които едновременно могат да тестват не хиляди различни медикаменти, но и буквално милиони варианти на тези хиляди различни медикаменти.

„Това е чудесен начин да се скринира предварително огромна „библиотека“ от всичко фармацевтично, с което разполагаме, за да се види кое има някакъв потенциал.“

След това най-обещаващите медикаменти, дали сигнал, че могат да бъдат ефективни или директно за намаляване на вирусния товар, или за потискане на ефектите и на симптомите на заболяването, свързани със свръхреакция на имунната система, се подлагат на допълнителни тестове, отбеляза Никола Кереков.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам