"Болните без PCR са два пъти повече. Много рано е през ноември да имаме грипни вируси. В края на декември и началото на януари двата вируса ще действат заедно, как това ще се отрази, все още не знаем", това каза в предаването "Социална мрежа" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.
 

"Личните лекари вече имат възможност да назначават безплатен PCR при най-малко 2 симптома. При телефонна консултация лекарят преценява дали да издаде на пациента PCR тест, той отива директно в лаборатория, а ние получаваме резултата, правим връзка с пациента и продължаваме лечението, когато е необходимо", допълни тя.
 
"Факт е, че се работи много да се постигне и електронна рецепта. Добре е да има нещо, което да се издава по електронен път, да се приема по електронен път. Ще се раширяват възможностите за електронно назачаване и електронно здравеопазване.", коментира още медикът.
 
"Не сме съгласни на смяната на лекарствата в аптеките. Лечението е отговорен процес, това, което е написал лекарят, трябва да се спазва. Не съм съгласна да има подмяна. Качеството и производителите на медикаментите са различни", катнегорична е д-р Николова.
 
"Многото говорене за мерките не доведе до тяхното спазване, затова се получи и въвеждането на по-строги", убедена е тя.
 
"Децата не боледуват тежко, но са идеалните преносители. Това наложи и спирането на детските градини и училищата.
Трябва да се пази по-възрастната част от населението", коментира още лекарят.
 
"Вирусните заболявания имат вълнообразен ход. С тези мерки се цели намаляване натиска върху здравната система.
Хората работят на превала на силите си, но не могат да се справят, защото няма достатъчно медици. Няма персонал. Имаме много болни колеги, намаляват редиците, затова трябва пациентите да отговарят на бройката на леглата и на медицинските работници", коментира още д-р Николова.
 
"За няколко месеца трябвав да издържим. В момента лекуваме симптомите, а не самата болест. Единственото, което може да се направи сега, е да се спазват мерките", допълни тя.
 
"Най-важното е да се събере семейството цяло. Всички да са живи и здрави, а не на празника да скърбим", заключи д-р Гергана Николова.