Вече трети ден цяла България е в извънредно положение. Това се наложи с цел превенция на броя на заразените с коронавирус.

Какво обаче трябва да знаем? Какви са мерките и ограниченията у нас заради ситуацията с коронавируса?

Разберете в следващите редове:
  • Какви са очакваните по-строги мерки?

- Да останат да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните дружества.

Това поиска председателят на Националният оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

  • Какви са правилата, които са валидни в момента?

(според заповед на здравния министър Кирил Ананиев)

- Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

- На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

- Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации.

- Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

- Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици.

- Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

- Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

- Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта на здравния министър, както и актуална информация за ситуацията в страната, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

  • Допълнителни мерки, свързани със ситуацията в страната:

- МВР удължава до края на май валидността на личните документи с изтекъл срок, с изключение на задграничните паспорти.

- До края на май се удължават изтичащите решения на ТЕЛК и НЕЛК.

- До края на месец май се удължава и срокът за издаване на документите за автомобилите с газовите уредби.

  • Какво се променя по българските граници?

- Засилва се контролът по границата.

- Разширява се кръгът на лицата, които ще бъдат поставяни под домашна карантина. Причината е, че у нас вече са регистрирани и случаи на новия коронавирус при лица, завърнали се не само от държавите с високо разпространение на заболяването, но и от Дания, Нидерландия, Франция и Австрия.

- Органите на граничния контрол ще съдействат на гражданите за попълването на анкетни карти при влизане в страната. Целта е да се избегне подаването на невярна или нечетливо изписана информация, в това число телефонни номера и адреси. Последното е необходимо, за да бъдат улеснени служителите на вътрешното министерство и здравните власти, които имат ангажимент по издирване и установяване на контактни лица.

  • Може ли да пътуваме извън граница?

От Външно министерство призовават българските граждани да се въздържат от пътувания извън или към България освен при крайна необходимост, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина.

Те могат да следят мерките и ограниченията за придвижване в 90 държави по света на сайта на МВнР.

При необходимост от съдействие гражданите могат да се свържат на денонощните телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес [email protected]

- По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута.

Австрия – Затворена е границата с Италия и е въведена пълна забрана на влизане на пътници от Италия. Официално няма затворени ГКПП на границата с Унгария, но хората са връщани от границата по неизвестни към момента причини.

- Унгария - По официални данни няма напълно затворени граници. На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки.

- На границата с Италия Словения пуска пропуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несугирен.

Сърбия – Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.

Хърватия - Режимът на работа на ГКПП е в тясна връзка с този на Сърбия – ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.

- Република Северна Македония - Взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП на Република Северна Македония с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик.

- Така се затварят два ГКПП с България - при Петрич - ГКПП Златарево - Ново село, и при Благоевград - ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево).

Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове Гюешево/Деве баир.

Също така временно се затваря летище „Св. Апостол Павел“ в Охрид.

Албания - От 00:00 часа на 15.03.2020 г. Албания затвори за вход всички сухопътни ГКПП. Мярката не засяга транспорта на стоки. По данни на посолството ни в Тирана за всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.

- Румъния - Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, за един месец бяха затворени ГКПП с 5 държави – България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова: ГКПП с България: Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово. ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).

ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай. ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией. ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя. Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави.

Актуалните нива на риск са: Ниво 5 - Китай, Иран Ниво 4 - Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство. Ниво 3 - Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

На телефон 112 можете да получите отговар на всички въпроси за въведените ограничения заради коронавируса.

  • Какво е Социален патронаж?
  • Софийското общинско предприятие "Социален патронаж" ще подпомага възрастните хора, които живеят сами или имат заболявания, в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса.

По заявка и със средства на възрастните хора служители на социалния патронаж ще им доставят лекарства, хранителни продукти и стоки от първа необходимост.


Източник: БНТ