От Министерството на здравеопазването излязоха с официална позиция по повод решението на президента Румен Радев да наложи ветовърху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г.  
От Министерството на здравеопазването излязоха с официална позиция по повод решението на президента Румен Радев да наложи ветовърху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2017 гСпоред тях това е необосновано и категорично е в ущърб на интересите на пациента.

„Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване. С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение”, посочват от ведомството.

„Чрез него е намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи. Постигнат е правилният баланс между първичната, специализираната и болничната медицинска помощ, медицинските изследвания, денталната помощ, медицинските изделия и лекарствените продукти”, добавят от там.

„Всеки един закон при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание. Спирането му е необосновано и категорично е в ущърб на интересите на пациента”, посочват в заключение от здравното министерство.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!