Пациенти сигнализираха за съмнителен инсулин в аптечната мрежа, съобщава bTV. Изпълнителната агенция по лекарствата започва проверка.

Пациентите, които живеят с диабет у нас и се лекуват по Здравна каса са 483 хиляди. От тях над 115 хил. използват инсулин. По данни на фармацевтичната компания – около 15 хил. са на инсулина, за който има сигнали.

За първи път Мариана Ананиева забелязва проблем с бързодейстащия инсулин през лятото. Той се поставя преди хранене и трябва да предотврати скока на кръвната захар. 

„Когато слагаме инсулин, захарта рязко се качва. Това се вижда от сензор, с който разполага синът ми. Графиката показва, че когато се е хранило детето започва покачаване на кръвната захар и достига до 13,4 с две стрелки нагоре. В същото време и моята захар беше 20”, каза Мариана Ананиева.


Снимка: btvnovinite.bg

Мариана подава сигнал до фармацевтичната компания. Оттам съобщават, че са получили 11 сигнала за партида от края на 2017 г. Резултатите от проби до специализирана лаборатория на компанията не показват отклонения. Още 4 сигнала са постъпили за друга партида от лятото на 2018 г. Два вече са обработени и не потвърждават проблем.


Снимка: btvnovinite.bg


Специалистите в университетската болница по ендокринология в София не са получавали сигнали от техни пациенти. Експертите посъветваха пациентите да да се обърнат за съдействие към регулаторните органи преди да сменят инсулина.

От Агенцията  по лекарствата обясниха, че липсата на информация от медицински специалисти за проблем в лечението и резултатите от контролните анализи не потвърждават основателността на сигналите на Сдружение „Диабет и предиабет”.