Още от петък започна реорганизацията на здравните заведения поради големия брой на хора, които искат да се тестват. Това заяви проф. Асен Балтов, шеф на "Пирогов" на извънреден брифинг на НОЩ.

"Апелирам към всички, правейки си бърз антигенен тест, излизайки положителен, този тест не е меродавен за нашата система, затова трябва да се препотвърди от PCR, за да бъде включен в групата на карантинираните. Ако човек не иска да си прави тест, трябва да се самоизолира, за да не разпространи инфекцията", призова проф. Балтов.

"От другата седмица организацията ще е на едно съвсем друго ниво. При нас натискът в последните 24 часа намаля буквално с 1/3-та.", посочи той.

По думите му рековалестентната плазма се оказа, че в нея има антитела, като не всички спират коронавирусната инфекция. "Те трябва да се изследват със специални китове, които тепърва навлизат в Европа. Да, хубаво е да има плазма, но ако тя няма тези антитела може да бъде дори опасна. Ремдесивирът също е много тежък препарат с ограничено действие. Може да има много странични ефекти.", посочи още шефът на "Пирогов".

Проф. Балтов изказа несъгласие с тезите на доц. Мангъров.

Доц. Мангъров: Хората трябва да разберат, е че за К-19 няма дефинитивно лечение

"Аз категорично не съм съгласен с изводите, които прави доц. Мангъров. Пиковете, които станаха, при нас бях точно от такива пациенти, които са първоначално били отрицателни, а после са се позитивизирали. Изключително неприятно е да се затвори една неврология. Не споделям тази идея, че трябва да сме по-либерални. Трябва да сме стриктни и да пазим мерките", посочи проф. Балтов и даде пример със себе си.

"Премиерът каза Балтов да се карантинира и Балтов се карантинира. И никой не се разболя покрай него. Да, променя ти се ежедневието, но това е горчивата чаша. Която всеки трябва да изпие. Всички трябва да сме отговорни", призова проф. Балтов.