Как коронавирусът засегна най-важния човешки орган - сърцето? Проучване установи, че вирусът засяга сериозно и бъбреците, освен сърцето и белите дробове. Това стана ясно от експертна дискусия в студиото на Bulgaria ON AIR. 


"По болезнен начин разбрахме, че трябва да продължаваме да обръщаме внимание на сърцето, независимо от Ковид-19.

3 месеца преди пандемията беше публикуван огромен обзор относно увредата на миокарда и увеличаване на сърдечните заболявания по време на епидемия.

Предсказа това, което сега наблюдаваме", коментира кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров. 

Той е на мнение, че много по-често има индиректна увреда на миокарда и съдовете. По думите му едно от основните нарушения е масовото тромбообразуване. Възпалителната буря и микрортромбообразуването пък са предпоставки, при които се уврежда сърцето, бъбреците и белите дробове.

"Не е вирусът това, което се опитва да ни убие, а по-скоро реакцията на нашия организъм", подчерта проф. Иво Петров и продължи:

„Един от първите драматични случаи беше младо момиче, което е било прието със съмнение за инфаркт и когато я изследват, се оказва, че тя има много тежко увреждане на миокардната тъкан.

Това може да имитира миокарден инфаркт. Може да доведе до увреда на помпената функция на сърцето.”.

„Питай специалиста”: Задавайте въпроси към един от най-добрите наши кардиолози д-р Иво Петров

По думите му трябва да направим всичко възможно с наличните лекарства да помогнем на организма да се справи с инфекцията.

Кардиологът е скептичен относно намирането на лекарство срещу Ковид-19. Но е категоричен, че не трябва да страним от методите, които са доказани от стотици години.

"Вълшебния антибиотик най-вероятно няма да го има. Трябва да обърнем внимание на всички методи на профилактика и лечение", смята проф. Петров.

Доц. Красимира Христова - кардиолог от Националната кардиологична болница, посочи, че коронавирусът засяга предимно белодробната система, но тя не може да бъде разделена от сърдечно-съдовата система.  

"Винаги се намират остатъци от тази прекарана инфекция. Това е вирус, който е непознат, последиците са непознати. Тепърва ще видим какво ще се случва с пациентите, които са се срещнали с вируса", предупреди тя.

Запитана за лечението на пациентите, кардиологът посочи, че в момента се работи на принципа "проба - грешка". Не знаем как да предотвратим заразата с вируса, отбеляза доц. Христова

СЗО обяви, че хората между 20 и 40 години разпространяват най-много и най-бързо коронавируса.

Според проф. Петров младите са много отговорни и изпълняват стриктно указанията, когато те не са самоцелни и диктаторски установени.

"Тази нова нормалност вече се случва - животът продължава, но трябва да спазваме уроците, които научихме. Да спазваме дистанция, да имаме необходимите предпазни средства", каза още той.