Данните, които даваме, са от аналитичния отдел на ВМА. Това са десетима души, които работят денонощно. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

"В нашата страна имахме 120 000 карантини. Можете ли да си представите какъв ресурс на гранична полиция, РЗИ по границите и на полицията и жандармерията е хвърлен. Ако ги нямахме тези мерки, щяхме да имаме броя на някои други държави", смята той. 

Проф. Кантарджиев разкри по какви важни три епидемиологични белега се прави анализ на ситуацията у нас:

"14-дневна кумулативна заболеваемост - На 2 април този показател даваше 4,5 на 10 000 заболеваемост. В началото на май този показател се качи на 10,7. Защо?

Щабът още преди месец каза, че в края на април се очаква увеличение на броя на случаите. Слава Богу българските граждани спазваха мерките, които бяха навременни, адекватни и дозирани, сега в момента сме 7,8. Имаме тенденция на намаляване на заболеваемостта", каза той. 

"Ефективно репродуктивно число - един болен колко души заразява. Потенциалът на различните инфекциозни заболявания е различен. Например един болен с магарешка кашлица може да зарази 17 души.

При грипа един заразява един и половина-два. Коронавирусната инфекция при липса на контрол един човек може да зарази трима", заяви Кантарджиев. 

"Това е много важно число, защото отразява дали мерките са адекватни. От чуждите посолства точно от тази информация се интересуват. Когато това число е по-малко от 1, значи епидемията гасне. Това значи 10 болни хора да заразят 7 или 5. Ако не се взимат мерки 10 болни, могат да заразят 30 души", каза той. 

"В момента в нашата страна това репродуктивно число е около 1, като интервалът му е от 0,8 до 1,2. В последните 2 седмици го поддържахме около 1. В първите седмици беше 1,7. В началото на май стана 1,17, а сега е малко повече от 1.

"Ако с малко усилия от обществото обърнем това число да е по-малко от 1, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия", смята професорът. 

"Третият важен статистически епидемиологичен белег е времето на удвояване на случаите - Когато тръгнаха нещата след март месец и първите доказани случаи в Габрово и Плевен и когато в края на март имаше едно увеличение на случая беше удвояване на 10 дни, после стана на 12, а сега времето за удвояване на епидемията у нас е над месец", каза той.

По думите му мерките са достатъчно ефективни въпреки критиките и това, че плашат. "Още са необходими усилия да се спазва отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място", заяви проф. Кантарджиев.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!