Промяната във вируса води до това той да се свързва по-силно с клетките и да намалява протекцията на преболедувалите. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Мария Николова от Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ вирусът, макар и не много бързо, мутира.

"Производителите на ваксините имат това предвид. Нивото на защитата с настоящите препарите ще помогнат да се избегнат по-тежкото протичане и фаталния край", каза още тя.

Що се отнася до смесването на ваксини, тя заяви, че практиката е да се следва препоръките на производителите, а те засега са да се поставя една и съща ваксина.

"Реално човек, ваксиниран с "АстраЗенека", остава с едно добро ниво на защита след първата доза, но то не е достатъчно. Трябва да се постави и втората доза", обясни още проф. Николова.  Тя заяви, че мерките трябва да се спазват и след ваксинирането с първата доза на ваксините, независимо на кой производител са те.

На въпрос дали децата трябва да се ваксинират, тя заяви, че "Модерна" и "Пзайзер" вече са започнали да ваксинират деца. Те по обясними  причини се включват по-късно в имунизацията. Но вече се имунизират и бременни жени, каза още специалистът и добави, че тепърва ще излизат данни за ефективността в тези две групи.