"На 100 % са пълни всички легла в реанимацията на Александровска болница – близо 40 са заетите с болни с Covid – 19 с тежка дихателна недостатъчност. Нараснал е и броят на постъпващите в Инфекциозното отделение", това каза проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ "Александровска".


Проф. Атанас Темелков

"Имаме възможност да приемем още един – двама души в Спешното отделение, но тази бройка е ограничена, поради непрекъснато постъпващите нови болни. Всички при нас са на апаратна вентилация и на кислородотерапия.


Вече една година лекуваме новия коронавирус, но все още няма предвидимост и установено лечение, и познанията ни се ограничават до симптоматично лечение на техните клинични белези.

Коя е истинската причина, какво да лекуваме в дълбочина - все още не е открито и все още работим в тази посока, очаквайки данни от нашите колеги в чужбина, за да можем да приложим най-съвременното лечение", отчете проф. Темелков пред БНР.

Началникът на КАИЛ в Александровска болница поясни, че пациентите сега постъпват в по-тежко състояние, по-късно търсят болнична помощ, стоят си по домовете, лекуват се не където трябва, идват във вече увредено състояние, когато организмът няма компенсаторни механизми да се справи с болестта.

По думите му основният проблем от преди година остава - продължава тенденцията на липса на добра организация с личните лекари, с РЗИ, със специалистите.

В момента деца с коронавирус не се лекуват в болницата.

"С разпускането на част от мерките, трябва да продължим спазването им – основно маски, дезинфекция и най-вече дистанцията между хората. Но това нещо не става в обществото – ограничаване на контактите – докато не се постигне, прогрес в битката няма да има.

Разреши се посещаването на заведенията на открито – да, но те са поставили по две прозрачни прегради – това вече е закрито пространство", поясни проф. Темелков.

"Все още никой по света не е предоставил данни, че пандемията скоро ще свърши. Тя според мен ще остане във времето, в по – съкратен вариант, важно е да преминем към нов етап, в който няма да лекуваме такъв голям контингент от хора.

Надявам се новият кабинет да продължи с налагането на мерките, защото част от нещата са пожелателни, а те трябва да се изпълнят", заяви още проф. Темелков.

"Пандемията очерта бъдещите проблеми - това са нарушената в някаква степен връзка между министерство, РЗИ, лични лекари, частни болници, държавни болници. Много работа има и по отношение на недостига на кадрите във здравеопазването.

До крайно изтощение е докарана вече здравната система, но смятам, че тя ще издържи благодарение на всички медицински кадри, което е за тяхна сметка. Затова на празника на здравния работник им пожелавам здраве, на тях и на техните семейства, да знаят, че без тях здравната система няма как да съществува. Ако с едно дума трябва да опиша изминалата година тя е: трудна и тъжна", обобщи началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ "Александровска".