Проф. д-р Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми: 

14-дневната карантина; Как започна всичко в “Пирогов?”; Животът на лекарите 

Проф. Балтов и Илиана Беновска проведоха телефонен разговор в ефира на “Беновска пита”. “Как сте? Колко дни още Ви остава от карантината?” попита водещата. Проф. Балтов каза, че е добре и от утре е на работа отново. 


“Тези 14 дни направих една равносметка какво е минало през нашите глави за тези 3 месеца и когато човек има възможност да не е вътре е целия този болничен хаос, да си даде равносметка какво е направено, какво е постигнато, добре ли се движи болницата в тази пандемия и в лечението на болните от коронавирус в България. Мисля, че “Пирогов” е една от болниците, които се справят най-добре с лечението на такива болни” сподели проф. Балтов.  

“Ако си представим, че ние с Вас решим да направим един документален филм за “Пирогов” по време на първия и да се надяваме единствен взрив на коронавирус, какви кадри виждате в този филм? Как започна всичко?” попита Беновска. Директорът на “Пирогов” коментира, че всичко е започнало с едно очакване и никой не е вярвал, че коронавирусът ще достигне и до “Пирогов”, а колегите са били “ехидно настроени” към указанията на Балтов за подготовка. След първите два случаи на диагностицирани в “Пирогов” всички са разбрали, че лошият сценарий тръгва и трябва да се пренастрои цялата работа. 

“Първоначалните две седмици ни бяха необходими, за да дооформим нашата логистика в болницата, защото тя няма инфекциозна клиника, след което да направим така, че да имаме отделна реанимация, която също да е абсолютно отделена за Ковид-пациенти и след като завърши логистиката, започнахме да наблягаме на закупуването на лични предпазни средства, респиратори и всичко, което беше необходимо, за да имаме постоянно нужните консумативи и средства, за да имаме възможност нашите пациенти да бъдат лекувани добре и същевременно хората, които ги лекуват, да бъдат обезопасени” каза проф. Балтов.

Беновска попита Балтов как живеят лекарите, към които често има претенции от хората, понякога, може би, основателни, но се вижда, че трудът им е денонощен и изключително ценен, но и недостатъчно възнаграден. Проф. Балтов подчерта, че възнагражденията в медицината и здравеопазването трябва да са поне 5 пъти по-големи. “Никой от колегите не работи конкретно за възнаграждение, повечето от тях работят наистина за това да има една вътрешна удовлетвореност от работата и от това, че помагат на хората” каза проф. Балтов.  

Болните от коронавирус в “Пирогов”; Ремонт на спешното отделение в “Пирогов” 

Водещата попита директорът на “Пирогов” колко пациенти с коронавирус са преминали през “Пирогов”. Проф. Балтов отбеляза, че 270 са били заразените в коронавирус, 50 от тях са били в реанимация, а в момента 26 са лежащо болните. “Около 70 % от хората, които са се нуждаели от апаратна вентилация, са били лекувани в “Пирогов”, което е изключително голяма цифра.

Това, което хората няма как да го видят, е неуморният труд, който изисква и носенето на тези лични предпазни средства, скафандри, маски, очила. Нещо, което изключително натоварва екипите и ако те нямат морала и устойчивостта едва ли биха успели да направят това, което направиха през първите три месеца.

Това са нашите герои, няма какво да се лъжем. В момента здравеопазването показа, че има едни много качествени хора, които работят в него, които заслужават адмирации и подкрепа в бъдеще време, защото дори тези 200 милиона евро, които ще бъдат отпуснати, аз мисля, че няма да бъдат достатъчни, за да се подготвяме и да направим нашите болните да бъдат в по-добро състояние, по-добре оборудвани, да бъдат по-привлекателни за бъдещите ни колеги и надявам се да поддържат нивото, което имаме и досега” коментира проф. Балтов. “Имате ли вече конкретни искания от “Пирогов” за тези 200 милиона евро?” попита водещата. Директорът на “Пирогов” заяви, че искат да бъде направен основен ремонт на спешната част, да се оборудва с нова апаратура, за да може да се прави най-доброто за пациентите - диагностика и максимално бързо лекуване. Балтов коментира, че има такъв проект и отпуснати средства от европрограма и се надява, че и с допълнителни средства ще може да се завърши спешното в “Пирогов”. “ 

Момент на емоционален срив сред лекарите 

Може ли да вдигнете завесата към една друга тема, която деликатно мисля, че не я споменавате Вие лекарите - налагаше ли Ви се през тези 3 месеца на Вас като ръководител на “Пирогов” да надъхвате не само себе си, а и лекарите и медицинския персонал, да не губите кураж, да не се отчайвате? Имахте ли момент на силен срив лично Вие?” попита Беновска. 

Проф. Балтов заяви, че не си е позволил да загуби самообладание и според него повечето от колегите му, както и немедицинският персонал, са били в изключителна бойна готовност, която е довела до умора и според него сме на прага на втора вълна, защото не са имали възможност да си починат от първата вълна. “Мотивацията отново трябва да се върне. Знаете, че само за последната седмица има над 600 положителни проби. Надяваме се, че броят на пациентите, които ще бъдат лекувани в болници, ще бъде по-малко, но засега статистиката е ясна - 20 %, от които 5 % в тежко състояние” коментира проф. Балтов. 

Отделени от семейството лекари 

“Проф. Балтов, на предварителния ни разговор ми казахте, че не сте виждали малкия си син и жената до Вас от началото на извънредното положение. Как живеете?” попита Беновска. 

Директорът на “Пирогов” каза, че той и всички негови колеги знаят за риска, който носят със себе си, когато се прибират вкъщи и се опитва да е максимално щадящ и откъм информация, която споделя със семейството си, но то винаги го е подкрепяло. Водещата попита професора дали е казал на сина си да го гледа, че ще му махне от екрана. 

“Синът ми е още много малък, за да ме гледа и да ми маха от екрана, но надявам се, че нашите колеги всичките са достойни за това и те също имат нужда някой да им маха от екрана, така че благодаря на всички тези колеги, които защитиха честта на “Пирогов” и показаха, че “Пирогов” прави чудеса” каза Балтов.  

Мерките - парадоксални ли са? 

“Хайде, да стъпим в днешния ден. Виждате какво се случва - увеличава се броят на регистрираните. Има една теза, че се дължи на това, че се правят повече тестове - дали е така и второ - освобождават се различни ограничителни мерки - ако искаме можем довечера да отидем на дискотека или в понеделник като Ви пуснат да живеете вече свободно и да се заразим?

В ресторанта нямаме нужда от маски, на стадиона можем да отидем също, обаче, ако с Вас се окажем в една зала, трябва да си сложим пък маските - не е ли парадоксално това?” попита Беновска. Проф. Балтов смята, че за 3 месеца хората са натрупали някакъв опит и се разчита на самодисциплина и контрол, защото каквото и да се опитват да налагат като мерки, ако хората не искат да ги спазват, никой не може да ги накара насила.

“Има едно проучване в 8 европейски държави, проведено от Иван Кръстев и негови колеги, което показа, че едва 33 % от хората в момента са склонни да спазват мерките и да се съобразяват с правилата, които са наложени от министерството на здравеопазването и от колегите.

Значи, че хората вече наистина не могат да разберат, че това е изключително важно и има дистанция, дисциплина и дезинфекция и затова този контрол навлиза все повече в нашата действително - глоби ще има, вече има глобени, виждаме, че и някои от депутатите не искат да се съобразяват с тези мерки... аз лично мисля, че е крайно време да се разбере, че ако ние сами не си помогнем, няма кой да ни помогне” каза Балтов. 

Изследване за коронавирус 

“Най-важният въпрос според мен, който ще послужи практически на хората, той не е най-важният в целия аспект на темата, а в личен план - Вие как разбрахте, че трябва да се изследвате за коронавирус? Какво усетихте и ако не е голяма тайна - какво взимахте по време на карантината Ви?” попита Беновска. 

Проф. Балтов призна, че и той е бил разпуснал мерките, защото е очаквал, че след като няма нови случаи на заразени в “Пирогов”, заразата отшумява. 

“Бяхме се събрали на един обед, час и половина като се разбра, че колегата, които е бил до мен на масата, дава положителна проба. Направих си веднага PCR тест, който беше отрицателен, което обаче ме накара да се изолирам две седмици, защото съм бил реално час и половина с човек, заразен с коронавирус, а на всичкото отгоре - лежа и в болница, което значи, че той не е бил в лека форма.

Повторен тест си направих след 5 дена, които също беше отрицателен и в петък отново имам направен тест, който също е отрицателен, но самодисциплина, самоконтрол и това, че ако имаш и най-малки съмнения, че си бил контактен и че имаш някакви леки симптоми - задължително направете изследване, говорете с личния си лекар, нека да направи една PCR проба, защото Вие може да го карате леко, но да заразите около себе си много хора.

Един човек, който контактува с повече от 50-100 човека, какъвто съм аз като директор на най-голямата болница за спешна помощ, няма как да не се изолира и да изчака да минат тези две седмици, за да е сигурен, че няма да пострада някой заради него” каза Балтов. 

Симптомите на коронавирус 

“Слава Богу, че сте се отървал Вие по този елегантен начин, но правилно, че сте положили мерки да не пренасяте евентуално, но хайде да кажем - кои симптоми Ви направиха най-силно впечатление като видяхте болни от коронавирус?” попита Беновска, а проф. Балтов заяви, че това, което му прави впечатление е, че коронавирусът не е както обикновения грип и при него нещата тръгват с висока температура между 38-39 градуса, а при хора с придружаващи заболявания, може да се достигне и до 40 градуса температура, която свалят с медикаменти, но тя продължава и колкото по-дълго време има такава висока температура, толкова по-тежко става заболяването. 

“Изключително важното е клиничната картина, която не трябва да се забравя - първата рентгенова снимка, която се прави между 5-10 ден на заболяването, показва, че имаме двустранно засягане на двата бели дроба, типична картина след направен скенер се виждат типичните засенчвания, тип матово стъкло над белите дробове, най-вече в основата им и ги наричаме най-вече даващи диагноза за коронавирусна инфекция.

Някои хора се оплакват от лека хрема, суха кашлица в началото, понякога тя се задълбочава и след това започват и сериозни болки в главата, понякога болки в мускулите, в ставите, задух, невъзможност за нормално дишане, недостиг на кислород. Това са вече по-късни симптоми. Доста често се среща и загуба на обоняние или загуба на вкус” обясни проф. Балтов. 

Отново на работа 

“Понеделник като отидете какво ще кажете на Вашите подчинени?” попита Беновска. “На всички ще направя забележка, които не носят маски, че задължително трябва да носят маски и на всички ще има пожелая да внимават и да се пазят, защото тази коронавирусна инфекция се оказа, че не е шега, че не е един прост грип, че няма да отмине през летните жеги. Напротив, оказа се, че тя продължава и ние трябва все пак да не отпускаме, защото отпуснеш ли се - винаги може да бъдеш засегнат” каза проф. Балтов, а Беновска му пожела да е жив и здрав и му благодари за разговора. 

Така завърши разговорът между проф. Балтов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” на 28-ми юни 2020 година.