"Логично е, учим се в движение. Фактът, че има различни хипотези, значи, че не са ясни още нещата". Това каза вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев, коментирайки информацията, че е хубаво болните от коронавируса да пият парацетамол. 


"Това, че се учим, потвърждава старата максима, че ако не си си научил урока по лесния начин, ще го научиш по трудния. Казвам, че едно дете трябва да си е научило да си мие ръцете на 2-3 години. Като се научи да брои, да му се каже, че правилното миене на ръце продължава 20 секунди. В училище трябва да научи, че има вируси и по време на епидемии хората не се събират на едно място", каза още професорът. 

Опасен СПИСЪК на лекарства, влошаващи състоянието при COVID-19

„Ние още не сме в пика на коронавируса“, заяви още вирусологът. Според него тепърва ще нараства броят на заразените с COVID-19 в България, след което ще последва „стабилизиране и след това ограничение“ на разпространението, а самата епидемия ще отшуми.

Все още обаче има много неизвестни относно заразата, а проф. Златко Кълвачев признава, че лекарите се учат в движение какви са проявленията и особеностите на заболяването, като има различни хипотези. 

Някои казват, че коронавирусът ще отмине, когато времето се затопли, но тогава защо има заболели в Африка, където е топло, пита вирусологът. Другата теза, че вирусът може да бъде преборен от студа се опровергава от факта, че има заболели в Норвегия.

Добрата новина е, че нямаме взрив на тежко протичащи случаи, смята проф. Кълвачев. Според него 80% от инфектираните ще го изкарат леко и ще придобият имунитет. 

Вирусологът обаче отбелязва, че всичко е възможно и има информация за повторно заболели от коронавирус. Проф. Кълвачев е категоричен, че подкрепя по-строгите мерки, които предложи проф. Мутафчийски в събота вечерта. 

Трябва да се поучим от опита на Китай в борбата с коронавируса, заяви проф. Кълвачев.