Словенският епидемиолог и ръководител на консултативната група за пандемията Матея Логар заяви, че е забелязано, че в Словения има все повече хора, които искат умишлено да се заразят с коронавирус, за да се придвижват и пътуват по-лесно поради факта, че тези, които са преживели вируса, имат същия имунитет, като този придобит чрез ваксинация., пише скопският вестник “Независен“, цитиран от "Фокус".

„Виждаме нарастваща тенденция в броя на хората, които искат да се заразят възможно най-скоро, за да си гарантират, че това ще им позволи да пътуват и да преминават граници по-лесно, което е опасна практика, която не можем да препоръчаме“, каза Логар на пресконференция.

По думите й поради това се обмислят ограничения, т.е. промени в правилата за пътуване, но също така и възможността боледувалите от коронавирус да бъдат премахнати от списъка на хората, които не трябва да бъдат тествани при преминаване на границата.

Словенските власти предупреждават изрично, че с увеличаването на процента ваксинирани сертификат за изкарали Covid-19 няма да се издава и хората без имунизация няма да могат да се ползват от придобивките, които произтичат от притежаването на такъв.

„Все още не знаем много за тази болест. Тя е непредсказуема и може да има трайни последици. "Не знаем точно какви са дългосрочните последици от това заболяване, особено при по-младите пациенти", каза Логар.

Словения се справя по-добре с пандемията в сравнение с останалите държави от Западните Балкани. 1279 са новозаразените, сочат данните за понеделник, починали са само трима души с коронавирус.