След като Словакия поголовно тества населението си и установи, че процентът на болните с Ковид 19 е намалял, реши, че може да си позволи да отслаби предприетите до момента противоепидемични мерки. 


Така от понеделник се отварят театрите, кината, църквите, но на половината от капацитета им. Ще започнат работа и фитнес залите и басейните за ограничен брой посетители.

Хокейното и футболното първенство също ще бъдат подновени, но без публика. Словакия е сред първите облекчили ограниченията от началото на втората вълна в Европа.

Властите предприеха масово тестване на населението, което определиха като успешно. А в първото си официално изказване след изборите президентът Доналд Тръмп заяви, че до седмици ще има ваксина за хората на първа линия.

До април ваксината ще достигне до милиони. Европейският парламент прие резолюция за преглед на състоянието на европейските демократични ценности в контекста на националните мерки за справяне с пандемията.

В нея се посочва, че извънредните мерки представляват риск от злоупотреба с власт и подчертава, че те трябва да бъдат пропорционални и временни и да не засягат демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.