Вероятно днес броя на случаите с COVID-19 в света ще достигне 6 млн., а 365 хиляди ще достигне борят на починалите. Това прогнозира доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

За вчерашния ден все още най-голям е броят на новозаразените в две страни - САЩ с 22 хил. нови случая и Бразилия с 24 000. В Русия са 8 371, Франция 3 300 и в другите страни вече са значително по-малко - под 1000.

Вече втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболеваемост. За вчерашния ден новорегистрираните случаи там са 669, а починалите за 24 часа са 46. За сравнение с Дания - новите случаи са 32, а починалите са 3. Разликата е над 15 пъти.

На Балканите също има интересно явление, отбеляза Кунчев. Три страни имат под 10 новорегистрирани за вчерашния ден - Хърватия, Гърция и България. Останалите са с по-голям брой. Водеща е Турция с 1182 нови случая, а смъртните случаи там са 30.

Разпространението на COVID-19 в България и Балканския регион върви към стабилно намаляване, което ще ни даде възможност в първата половина на юни да вземем допълнителни решения в Щаба и да отхлабим допълнително мерките, особено в рамките на Европейския съюз, заяви доц. Ангел Кунчев. 

В средата на месец юни очаквам да има общо решение за пълно отваряне на границите и свободно движение на хората. 

За осемте страни в Европа с най-голям брой заболели ще остане налагането на 14-дневна карантина, поясни той. 

Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Малта, Италия, Португалия, Испания.

На редовния брифинг на Щаба стана ясно още, че за денонощие са доказани само 8 нови случая на коронавирус, 3 от тях са приети в болница. Те са констатирани в областите София (5 случая), Видин (1 случай), Пазарджик (2 случая). Най-много заразени до момента има в София – 1043 души.

Направените тестове са 1725. Общият брой на заразени е 2485. Броят на излекуваните вече е 1015, а на починалите е 136.

Двама са новите починали - на по 91 г. възраст в Лом. Те са от дома за стари хора в Кула.