Ваксините на „Пфайзер“ и "Бионтех" пристигнаха в Пловдив. Дозите бяха докарани в регионалната здравна инспекция малко след 10 ч.

Те обаче бяха транспортирани не в специален автомобил с фризер, както се вижда от кадрите, а в бус на фирма за кремвирши, и няма да бъдат поставени в такъв, тъй като не е необходимо.


„Ще бъдат поставени в обикновен хладилник, тъй като изискванията са от 5 до 8 градуса, когато се употребяват в следващите пет дни“, поясни д-р Манчева.
 


Снимка: Марица

Именно заради това препаратът дойде в климатизиран бус на фирма за колбаси.

Минути по-късно както БЛИЦ писа на инспекция дойдоха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и здравният министър Костадин Ангелов.

"Няма да ми се карате, проф. Ангелов! Имаме един ЗиЛ, пазим си го, защото работи. Понеже само той има дръжка, на която може да се сложи катинар, си го използваме до ден-днешен. Сега, като видите зила, да не се шокирате! Имаме много добри хладилници!", предупреди делегацията д-р Манчева.

Именно в съветския електроуред се съхраняват на между 2 и 8 градуса над нулата COVID ваксините.

В Пловдив имунизацията започва утре.

След София и Пловдив, ваксините на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха и в регионалната здравна инспекция в Бургас.
 


Снимка: Флагман

Подобно на Пловдив, и в Бургас ваксините бяха докарани с климатизиран бус на фирма за колбаси.

Ваксините няма да се съхраняват във фризер, а в обикновен хладилник при температура между 2 и 8 градуса, тъй като ще бъдат използвани в следващите пет дни.
 


Снимка: Флагман

Доставиха 450 дози, като 250 са за медиците в Бургас.

Останалите по 100 дози ще отидат съответно при лекарите в Ямбол и Сливен.

До сградата на РЗИ в Бургас пък е обособен имунизационен кабинет, а сред първите, на които ще бъде поставена ваксината, са лекарите от онкологичния център.
 


Снимка: Флагман

 

Снимка: Флагман

Снимка: Флагман