Четирима души медицински персонал на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и 79-годишна жена, която е настанена в специализирано отделение на стационара, са новите пет случая, дали положителна проба за коронавирус във Велико Търново, пише "Борба". 

Оказва се, че възрастната пациентка всъщност е същата от преди две седмици, която лекуваха от коронавирус в болницата и дори бе изписана след подобрение. След като се прибрала вкъщи, се влошила, получила гастроентерологични проблеми и затова се наложило отново да бъде хоспитализирана.

Черен рекорд от К-19 у нас на 23 април, заразените и починалите се увеличават плашещо БЛИЦ TV 

Заразените здравни работници са в домашни условия, тъй като са без симптомиката. От тях три са медицински сестри и една санитарка от отделението по реанимация.

Установени са всички лица, с които заболелите са били контактни и те също са поставени под домашна карантина.

По данни от Областния кризисен щаб към 23.04.2020 г. на територията на областта са направени 347 изследвания за носителство на коронавирус с PCR тест.

От всички направени изследвания 57 са на медицински специалисти – лекари, медицински сестри, санитари от лечебните заведения, определени със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за лечение на COVID-19, от ЦСМП и РЗИ – Велико Търново.

От медицинските специалисти, изследвани с PCR тест, 8 са дали положителен резултат.

Заболелите са 15 лица, излекуваните са 4, в домашна изолация за 28 дни са 7 души, хоспитализирани са 3, един е починал.
Карантинираните в областта са 392.

Регионът се нарежда на сравнително задно място в Националната статистиката по заболеваемост от коронавирус, като след него са Перник, Русе, Шумен, Ямбол, Ловеч и Силистра. Негативната класация води София с близо 600 случая.

1081 са лицата у нас, при които е потвърдена коронавирусната инфекция, а конкретно за денонощието са диагностицирани 66.262 човека от тях са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, а 37 се намират в интензивни отделеления. Жертвите на COVID-19 до момента са 50, а средната им възраст е 64 години. Излекуваните са 190.

Тази седмица бяха възстановени плановите операции, детските имунизации и женските консултации в лечебни заведения. Въпросните медицински дейности ще се извършват всеки вторник и четвъртък, като в тези дни общопрактикуващите лекари няма да имат право да преглеждат други лица от пациентските си листи. Здравните власти обаче преустановиха инвитро процедурите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!