Пандемията от новия коронавирус е отнела живота на над 20 000 души по света, според оценка, базирана на официални данни към 17 ч. по Гринуич, предават световните агенции.

Общо починалите са 20 334, като по-голямата част са в Европа (13 581).

Със 7503 смъртни случая Италия е най-засегнатата страна, след Испания, която е с 3434 смъртни случая и Китай, който е с 3281 смъртни случая. Китай беше първоначалното огнище на заразата.


Една четвърт от населението на света вече живее под блокада. Oт полунощ, милиард и 300 милиона души в Индия нямат право да напускат домовете си заради коронавируса.

Заразените в глобален мащаб вече са над 400 хиляди, а смъртните случаи – 20 хиляди. Оздравелите са повече от 100 хиляди. Днес стана ясно, че британският престолонаследник принц Чарлз също е заразен.

71-годишният син на кралица Елизабет Втора има леки симптоми, но е в добро здравословно състояние, съобщиха от двореца. Съпругата му – 72-годишната Камила също е била изследвана, но тя не е заразена.

Двамата са в изолация в дома им в Шотландия. За последно кралицата е била контактна със сина си на 12 март, добре е и няма симптоми.  В Испания обаче, броят на смъртните случаи надхвърли този в Китай. За последните 24 часа в страната са починали 738 души.

„Днес броят на случаите от началото на епидемията достигна 47 610. Има 20-процентно увеличение спрямо вчера, с почти 8 хиляди нови случая. Скокът е подобен на този, който имахме вчера и през последните няколко дни“, каза началникът на службата за Спешна помощ на Испания Фернандо Симон.

Премиерът Педро Санчез поиска парламентът да удължи извънредното положение до 11 април. Удължаване на блокадата до 6 седмици обмисля и Франция, която стана петата държава в света с повече от 1000 смъртни случая.

„Потвърдените смъртни случаи са 1100. 85% от тях са при хора на възраст над 70 години. Изправени сме пред безпрецедентна епидемия от Ковид-19, която е тежка и се разпространява бързо“, каза министърът на здравеопазването на Франция Жером Соломон.

Най-тежко засегнатата от пандемията държава в света – Италия – ще налага глоба до 3 хиляди евро за нарушаване на мерките. Предвиждат се до 5 години затвор за хора с положителен тест, които са нарушили карантината.

„Както казах в началото, всички заедно трябва да изиграем нашата роля и да се изправим пред тази ситуация, да я преодолеем и да се върнем към нормалното възможно най-бързо“, заяви Джузепе Конте.

Европейската комисия поиска Гърция да премести от претъпканите бежански лагери на островите хората, които могат да пострадат най-тежко от Ковид-19.

До момента няма заразени сред бежанците, но заради факта, че на островите Кос, Лесбос, Самос и Лерос се намират повече от 42 хиляди души, има сериозни притеснения, че евентуална зараза там може да доведе до трагични последствия.