След Детското отделение на МБАЛ „Свети Мина”, и Отделението по пулмология в Клиниката по детски и генетични болести на УМБАЛ „Свети Георги” е затворено заради морбили,информира "Марица". 
„Имахме дете със симптоми на заболяването, което бе транспортирано в Клиниката по инфекциозни болести. Всички контактни деца, които са на възраст от няколко месеца до 18 години, са под наблюдение”, съобщиха от лечебното заведение.

В отделението няма да се приемат пациенти, докато не бъде изписано и последното дете, което е било в контакт с болното от морбили.

От болницата обясниха, че инкубационният период е от 7 до 17 дни. Което означава, че от 15 до 26 април ще стане ясно дали някой от малчуганите в Пулмологията е с шарка.

„При изписването в епикризата ще бъде отбелязано, че детето е било в контакт с болен от морбили. Така че личният лекар да бъде информиран и да продължи да следи пациента”, допълниха от клиниката.

Всеки, който има съмнения, може да се обърне към личния си лекар и да се изследва дали има антитела за морбили. Изследването се прави и в лабораторията по микробиология на УМБАЛ „Свети Георги”. Ако антителата са под нормата, трябва да се постави ваксина. Човек, бил в контакт с морбили, имунизиран в ранен етап, дори да се разболее, ще преболедува по-леко инфекцията.