Подаряването на цветя на жена за 8-ми март е красив жест, който обаче може да се окаже болестотворен, пише "Труд".

Вирусът COVID-19 се задържа в букет цветя с часове и всеки, който го помирише е изложен на опасност от зараза.

Растенията не могат да съдържат вируси в себе си като топлокръвните животни, но те се полепват по повърхността на цветовете и листата и остават там дълго време.

Букети, върху които е кихнал болен от COVID, се превръщат в потенциални биологични бомби - източници на зараза.

Микробиологът д-р Фархан Иса от университета в Карачи, Пакистан, препоръчва на хората да не подаряват букети заради опасността от разпространение на вируса.

Растенията предават заразата не само чрез цветовете си. Много изследвания показват, че цветният прашец (полените) е способен да пренася вируси на големи разстояния - доказано е, че по този начин се разпространяват вирусни инфекции сред колонии от пчели.

Количеството вируси върху повърхността на един букет е право пропорционално на площта на цветовете в него. Многоцветните кичести растения като популярния осмомартенски зюмбюл (Hyacinthus) са много по-опасни от скромните кокичета, например.

Няма доказателства, че COVID-19 може да зарази самото растение. Всъщност растителните клетки имат клетъчна стена, докато животните имат клетъчна мембрана, но не и клетъчна стена.

Вирусът COVID-19 може да проникне в клетъчната мембрана в животинските клетки. Въпреки това, вирусите COVID-19, макар и само 125 нанометра, са едни от най-големите вирусни частици и те са твърде големи, за да влязат в растителната клетъчна стена. И дори да могат да влязат в клетката, те ще се нуждаят от рецептори в клетката - тези рецептори не съществуват в растителните клетки.

Обаче ако човек, боравещ с растения и цветя, е бил заразен с COVID-19 и кашля, киха или дори диша върху растения и цветя, вирусни частици могат да се отложат върху повърхността на листата, цветята или стъблата.

Не е известно точно колко дълго вирусните частици живеят върху цветята. Поради тази причина всеки, който борави с растения и цветя в условията на пандемия, трябва да носи маска, за да предотврати разпространението на болестта, съветват лекарите. Препоръчително е и измиването на ръцете с дезинфектант след пипане на букети.