70 % от пенсионираните по инвалидност в няколко района, не знаят от какво са болни, колко души са в комисията, която им решава ТЕЛК-овете и как са си издали документите. Над 1 милиард лв. от бюджета и 600 милиона лв. от социални добавки на година струват тези хора, изтичането не може са изчисли точно, но стотици милиони се губят. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в сутрешния блок на БНТ,

"Има поставени лица, които обикалят малките населени места, като срещу 600 лева предлагат фалшиви ТЕЛК-ове. В Силистренско цели села са с инвалидни пенсии, въпреки, че много от регистрираните хора не живеят там. Не ги обвинявам - в тези райони няма поминък, но реално не болните хора получават тези пари", каза още той. 

"До момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души. Трябва да има контрол върху експертните лекарски комисии', категоричен бе Гешев. 

"Не знам как се купува гражданство в България. Ако знаех, щях да сигнализирам. Практиката, с която аз съм запознат е за незаконни документи за произход, а не за българско гражданство", допълни Иван Гешев.

"Организираната група, основно чужди граждани, са част от една широка мрежа за система с неформално финансиране, с която се избягват банковите преводи. Доставяни са високопроходими автомобили за Сирия. По тази схема работим от година", завърши Иван Гешев по темата за акцията срещу лица, обвинени в финансиране на терористични организации.