Над 150 000 са случаите на заразени с коронавирус в Германия, а смъртните случаи в страната вече са повече от 5000. Случаят на 54-годишната Сузане Херполд обаче прикова вниманието на медиите в страната.

Жената от германската провинция Долна Саксония се заразява в едно от огнищата на COVID-19 в Европа - ски курорта в Австрия Ишгъл. 54-годишната Сузане не попада в рисковата група, но въпреки това споделя, че е "прескочила трапа". Тя била две седмици в интензивно отделение в болница в Хановер, а след това прекарала 13 дни, в които била поставена в изкуствена кома, информира германският Süddeutsche Zeitung.

Немски медии: Този курорт е развъдник на коронавируса в Европа!

"От няколко дни Сузане се намира в клиника в Хайлигендам, която се счита за специализирана за рехабилитация на пациенти с коронавирус. Там са хоспитализирани шестима пациенти на възраст между 40 и 60 години от цяла Германия, които са били на интензивно лечение с пневмонии", обясни зам.-главният лекар Йордис Фромхолд.

По думите ѝ протичането на коронавирусната инфекция при Сузане е било изключително лошо, уточнява bgonair.bg.

"След лечението в интензивно отделение много от мускулите регресират", отбелязва специалистът по тропическа медицина в Росток Емил Райзингер. Именно затова е важно в интензивните отделения да има физиотерапия, която да мобилизира болните.

Предпоставка за преминаването на пациентите към лечение с рехабилитация е доказателството, че са изчистени от вируса. Важно е също те да могат сами да се грижат за себе си.

В клиниката в Хайлигендам акцент на лечението, което продължава средно около 3 седмици, са подобряването на силата на дихателната мускулатура и устойчивостта на белите дробове. Това се постига чрез дихателни упражнения и физиотерапия.

Д-р Фромхолд казва, че пациентите ѝ, надмогнали болестта, не могат да се върнат веднага към нормалното си ежедневие. Това се оказва най-тежко за по-младите заболели, които са отделени от кариерните и семейните си задължения. Поради това съществена част от терапията е отделена и на психологическата помощ.