Министър Евгений Желев ще поиска още 180 млн. лв. за сферата на здравеопазването при днешното обсъждане на проектобюджета за следващата година на заседанието на Съвета на тройната коалиция.

Сегашният вариант на бюджета предвижда близо  пет пъти по –малко средства за три основни програми, обясни  здравният министър пред БНР. Той подчерта, че ще настоява за повече пари, за да се гарантира изпълнението на програми за редки и генетични заболявания,  за борба с рака, както и за да се осигури лечението със скъпо струващи медикаменти. На този етап средствата, които ще дойдат от увеличението  на здравната вноска с  два процента ще отиват в НЗОК, защото все още не са приети закони за частнити фондове.  
Транспортният министър Петър Мутафчиев също ще настоява за допълнителни средства, с които  да се купят нови вагони. Преди дни той заяви, че ще иска 200  млн. лв. допълнително. Петър Мутафчиев  ще докладва  днес за състоянието на БДЖ.


Очаква се управляващите да решат на заседанието днес какви средства и в кои области да бъдат отпуснати от бюджетния излишък за тази година. Сред приоритетните за финансиране сфери са инфраструктура, "Сребърния фонд", както и повишаване на доходите в публичния сектор./БЛИЦ