Един от приоритетите на министъра на земеделието Иван Иванов е да направи пълна ревизия на държавните ловни стопанства и да види как те се управляват.

„В момента текат проверки как се спазват договорите. Най-честото нарушение, което установяваме (б.р. при ревизия на ловните стопанства), е неплащане в достатъчен размер на сумите, които са записани по договор. Т.е. остава в по-голяма тежест за държавата разходите, които се правят по съвместна дейност. Когато не се спазва договорът, нормално е да бъде прекратен“, заяви той в студиото на „Лице в лице“ по bTV.

Иванов допълни, че е разпоредено на всички служители на Министерство на земеделието и на Изпълнителна агенция по горите да налагат максимум контрол върху тези задължения.

„Не вярвам на някое друго място в момента да си позволяват да правят феодални владения. Ако има такива сигнали, призовавам гражданите да ги подават незабавно към Министерство на земеделието, за да можем да реагираме“, каза още министърът на земеделието.

Във вторник стана ясно, че се откриват нови 17 склада в Държавното горско стопанство, където дървесината ще се продава на цената на добиване без надценки. Това заяви министърът на икономиката на брифинг.

„В тях ще бъде продавана дървесина за местното население, за хората, които се нуждаят. С тази дървесина няма да се злоупотребява, няма да бъде изнасяна на свободния пазар. Общо ще бъдат отворени 56 склада. Цените ще бъдат тези, на които се продава от държавното горско стопанство“, обясни Иванов.

Тази мярка ще бъде за постоянно.

„Не ограничаваме продажбата на дървесина на фирми, а създаваме собствени складове, от които битовите потребители може да се сдобива с дървесина, на цена, на която го продава държавното горско стопанство“, добави той.