Нов хит в предизвикателствата кара децата да покрият главите си с желе и да задържат дъха си. За това алармираха разтревожени родители, които са научили за опасната тенденция.

Единият вариант е хлапетата да напълнят купа с желе, а след това да потопят главата си в нея плътно, така че да не дишат и да издържат максимално дълго. Другият вариант пък е да увият цялото си лице в желе, като отново спрат притока на въздух. Лекарите са категорични, че подобни увлечения са изключително опасни и могат да имат сериозни последствия, пише „Телеграф“.

Опасно

„Задържането на въздуха не е игра и може да бъде много опасно. Възможно е да се стигне до припадък и нещата стават непредвидими. Може да се получи травма на главата, гърчове, асфикция“, казва педиатърът д-р Тодор Тодоров от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Младост“. Същото мнение споделя и колегата му д-р Пламен Масларски.

„Нормално можем да издържим без въздух около минута. Тренирани хора като водолази и пилоти могат и повече. При децата обаче това наистина може да бъде опасно. Оставен повече от 5 минути без кислород, мозъкът получава необратими увреждания“, алармира специалистът. Предизвикателството с желето е поредната разновидност на „игри“, които подтикват децата да не дишат колкото се може по-дълго.

Снус - новата опасна мода сред тийнейджърите

В момента най-опасна е манията blackout chellenge, която отне живота на няколко деца по света, а две от семействата дори съдят социалната мрежа Тик-Ток, в която се разпространяват видеата. Основната цел е да се постигне припадък чрез задушаване, като това трябва да бъде заснето на клип. В някои от случаите едно дете души друго и обратно, но в други - хлапетата прибягват буквално до обесване. Сред жертвите на опасната тенденция са деца от 8 до 14 г. в САЩ, Австралия, Италия и др.

Еуфория

Блекаут и задушаването с желе обаче са просто друг вариант на манията „На седмото небе“, която се заражда в Съединените щати още през 90-те. Там тя отнема живота на десетки хлапета. Баща на 11-годишно момче, починало от задушаване през 2005 г., дори учредява фондация „Дилън Блейк“, за да информира за фаталната „игра“. У нас тя също се практикува от десетилетия, като „Телеграф“ алармира за това още през 2017 г., когато ученици разказаха, че играят на задушаване в междучасията. Лекарите обясняват, че от липсата на кислород в мозъка децата за кратко изпитват чувство на еуфория.

„Тялото започва да отделя хормони, които доставят моментно удоволствие. След това обаче поведението става неконтролируемо“, казва д-р Масларски. При регистрираните фатални случаи от blackout chellenge някои деца са изпаднали в кома, от която не са се събудили, а други - директно в мозъчна смърт.

Игра

Друга известна игра, в която участват българските деца, е предизвикателство без сън. Целта е да останеш буден възможно най-дълго, като минимумът е 24 часа. През известни интервали от време участниците записват кратък клип. Макар и безобидна на пръв поглед, тази тенденция също крие рискове, категорични са медиците. „При по-малките нарушенията в ритъма на съня могат най-малкото да ги направят раздразнителни, объркани, разсеяни.

Възможно е да започнат да заекват“, казва д-р Тодоров. „По-големите пък може да прибягват до стимуланти, за да останат будни по-дълго, което крие риск от сърдечен арест и дори отключване на психози при предразположените към това“, допълва д-р Масларски. Друга също толкова привидно безобидна игра е стреляне по непознати с пистолет, пълен с топчета.

Въпросната играчка се продава у нас, а полицейските управления в няколко щата алармират за сериозно пострадали хора от т.нар. Orbeez Challenge. Целта тук отново е заснемане на видео. Децата избират мишена и стрелят по нея. Властите обаче предупреждават, че ударът с тези топчета далеч не е толкова безобиден и може да причини нараняване, ако удари човек с висока скорост или в чувствителна област като очите.

Опитват да ги блокират в търсачките

Предизвикателства се разпространяват не само в социалните мрежи, а и в тези за видеообмен. Налага се строг контрол и видеата често се трият, а имената, с които са популярни, се блокират в търсачките. Понякога обаче това не се случва достатъчно бързо. Гугъл също се включи в кампания за превенция и сега например при търсене на blackout chellenge излиза предупреждение за опасностите при задържане на въздуха. През годините е имало редица опасни „игри“ като поглъщане на капсули с прах за пране, на лъжица канела, смъркане на презервативи през носа, изгаряне на кожата с лед и сол. Тези предизвикателства имат цикличност и в много от случаите, след като модата им отмине, се възраждат отново години по-късно.

Катерят се по изоставени комини

Други мании обаче остават модерни като екстремните селфита и катеренето по изоставени сгради и комини. „Телеграф“ многократно е сигнализирал за това, че хлапета се изкачват на опасни височини. В интернет могат да бъдат намерени редица видеа с ключови думи climbing bulgaria, като за по-добър резултат в търсачката трябва да се добави chimney (комин) или crane (кран). Някои родители обаче може да не познаят децата си, тъй като повечето момчета носят маски и умишлено крият лицата си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук