Депутатът от Обединени патриоти и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов е настанен за лечение във ВМА-София, след като на 1 декември даде положителен тест за COVID-19, пише "Марица". 

„В първите дни, когато направи проба, беше сравнително добре, с малко неразположение, но температурата продължи да се задържа  на 37, 5 градуса. Джипито каза, че ако не спадне, трябва да се изследват на скенер белите дробове. Оказа се, че е двойна пневмония, и решихме да го закараме в София”, обясни съпругата на народния представител Елена.

„Животът е борба и аз ще се преборя. Добре е, че медиците се грижат и са много внимателни”, не губи кураж Славчо.

Любимата му спътница Елена е без симптоми, а тестът й е отрицателен.

Спас Гърневски, депутат от ГЕРБ и също бивш кмет на Пловдив, завчера е изписан от болница след лечение от коронавирус. Народният представител беше настанен в „Пълмед”. 

Гърневски изкара двустранна пневмония, придружена с други заболявания, включително с диабет. Десет дни лежа в „Пълмед”. До 16 декември е в карантина и до Коледа – в болничен, въпреки че няма температура и се чувства сравнително добре.

„Сърдечна благодарност и поклон на целия екип на д-р Любомир  Сапунджиев - на лекарите, на медицинските сестри и санитарките, които денонощно се борят за живота на хората. Този екип прави чудеса.

Винаги съм мислил, че изкуството е да създадеш хубава опера, спектакъл или роман, но сега знам – най-голямото изкуство е да спасиш човешки живот. Бог да ги пази”, признателен е Спас Гърневски.

Той сподели, че за тези дни е видял много тежки случаи, но медиците към всеки пациент се отнасяли с грижи и внимание. В стаята били настанени трима  - освен него работник и шофьор,  все сериозни мъже горе-долу на една възраст, които си допаднали.

„Призовавам всички да се пазят, защото всеки ден може да поднесе еприятна изненада и да ти обърне целия живот”, съветва Гърневски. 

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков, който 11 дни се лекува от COVID – 19 в „Пълмед”,  се възстановява вкъщи. „Под домашен арест съм до края на седмицата и след това отивам на работа”, бодро казва Държиков.

Дори и от разстояние съветникът изглежда на бойна нога, готов да действа. Споделя, че активно преглежда материалите за предстоящата сесия, поддържа онлайн и по телефона контакти с колегите  си и с кмета Здравко Димитров, слушал е  коментарите на съветниците в  постоянните комисии онлайн. Радва се, че и неговият колега - съветник от ГЕРБ Иван Вичков, също лекуван в болница, е добре.

И Александър Държиков  е изключително  благодарен на медиците за професионалното и човешкото им отношение към пациентите.

„Бях при много добър екип - на д-р Сапунджиев, всички са перфектни спрямо пациентите ”, подчертава шефът на Общинския съвет.

В болницата бил приет с температура и силна кашлица , след като няколко дни преди това се почувствал не съвсем добре и си направил PСR тест. Рентгенът показал, че има двойна пневмония и в първите пет–шест дни се наложило да си слага кислородна маска, докато нивото на кислород  се повиши. 

За един ден Александър Държиков се разминал с кмета Здравко Димитров, който тъкмо се прибра от същата болница в дома си и вече е във форма на работното си място.  

„На 21 декември  ще сме на сесията при задължителните противоепидемични мерки”, зарича се  председателят на местния парламент. И убедено препоръчва на всеки да спазва правилата, а като започне ваксинирането, да не го подценяваме.